Mikor tanácsos gyermeknőgyógyászhoz fordulni?

Hüvelyi folyás gyermekkorban, gondok a menstruáció körül, tinédzserek és fogamzásgátlás. Csak néhány probléma, ami a lányos szülőknek fejtörést okozhat. Szerencsére Magyarországon jól lefedett a gyermeknőgyógyászati ellátás, és elsősorban a szülő felelőssége, hogy szakorvoshoz vigye a kislányát, és ne elégedjen meg félmegoldásokkal.

Az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása következtében a hüvelyben elszaporodhatnak egyes betegséget okozó mikroorganizmusok, melyek felnőtt nőknél többnyire jól körülhatárolható tünetegyüttest eredményeznek – azonban ez nem igaz a serdülőkor előtt álló lányok hüvelyi fertőzéseire. Felnőtt nőknél a legtöbb esetben a tünetek alapján el lehet dönteni, hogy milyen jellegű fertőzés áll fenn, kislányoknál ez kevésbé egyértelmű. Tizennyolc éves kor alatt a nőgyógyászati problémák ellátása a gyermeknőgyógyászat szakterülete, mely sajátos eszköztárral és a felnőtt nőgyógyászatban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel, de esetenként eltérő terápiás javaslatokkal dolgozik.

Hüvelyi folyás gyermekkorban

Az egészen kicsi gyerekeknél előfordulhat, hogy valamit kíváncsiságból bedugnak a testnyílásaikba, kislányok esetleg a hüvelyükbe, úgy, hogy a szülő nem is gyanakszik rá, hogy ilyesmi történhetett. A szülő annyit lát, hogy maszatos a kislány bugyija, valamilyen fertőzésre gyanakszik, közben az idegen test irritációja okozza a folyást. Ez a probléma viszonylag könnyen orvosolható, ha a gyereket szakorvos vizsgálja meg. A hüvelyi folyásnak azonban számos más oka is lehet.

A serdülőkor előtt a hüvelyi fertőzések ellen igen hatékony védelmi vonal, a hüvely savas védőköpenye még hiányzik. A savas közeg kialakításáért felelős tejsavat termelő Lactobacillusok ugyanis még nincsenek jelen a hüvelyben, ezért a gyermekkorban jelentkező hüvelyi folyások, fertőzések kezelése egészen más szemléletmódot követel.  A serdülőkor előtt a lányoknál gyakorlatilag nem létezik a felnőtt nőknél viszonylag gyakori gombás hüvelyi fertőzés, csak bizonyos speciális esetekben, például olyan gyerekeknél, akiknek súlyosan legyengült az immunrendszere. Az esetek jó részében a hüvely kóros folyását valamilyen baktérium okozza, és ilyen esetben fontos, hogy a megfelelő antibiotikummal kezeljék a fertőzést. 

Ha a hüvelyi folyást viszketés, fájdalom, esetleg kellemetlen szag is kíséri, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.  

A gyermek- és tinédzserkorban fellépő hüvelyi és húgyúti fertőzések olyan súlyos szövődményekkel járhatnak, ami később nehezítheti, vagy egyenesen lehetetlenné teheti a természetes módon történő teherbeesést. Ezeknek a fertőzéseknek a célzott antibiotikumos kezelése igen lényeges, megszünteti a fertőzést, lerövidíti a betegség lefolyását, ezzel megelőzve a súlyosabb szövődményeket. 

A tinik szexuális nevelése

A serdülőkor mananapság jóval korábban kezdődik, mint akár csak néhány évtizede. A mai lányok átlagosan 12 és fél évesen kezdenek el menstruálni, ezért akár már 9-10 éves korban érdemes kitérni erre a kérdéskörre.

A szülőknek mindig őszintén kell válaszolniuk a gyerekük kérdéseire és a koruknak megfelelő szinten átadni az információkat. Ha ezt az elvet követjük – és nem csak a szexuális felvilágosítás terén –, akkor számíthatunk rá, hogy a gyermek mer majd kérdezni, és a szüleit is a bizalmába avatja.  

Nemcsak az információk átadásában, de ha eljött az ideje, a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában is tud segíteni a szülő. Ebben a kérdésben is érdemes kikérni a gyermeknőgyógyász véleményét.

Néhány tini szívesebben beszél a kényes témákról egy orvossal, mint a szüleivelForrás: 123rf.com

Egyes kamaszok könnyebben beszélik meg ezt a témát egy orvossal, például egy gyermeknőgyógyásszal, mint egy hozzájuk érzelmileg közelebb álló felnőttel, a saját szüleivel.

Fogamzásgátlás és nemi betegségek tinédzserkorban

A fogamzásgátló módszer helyes megválasztása szintén fontos a női egészség megőrzésében. A fiatalok szexuális életére jellemző partnerváltogatás miatt a fogamzásgátlás mellett fokozottan figyelni kell a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, ezért érdemes kiemelni a kettős védekezés lehetőségét, ami az óvszer és a fogamzásgátló tabletta együttes alkalmazását jelenti. A nem kívánt terhesség megelőzésére a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer a tabletta, a vizsgálatok függvényében a szakorvos ki tudja választani a testalkatnak, a szervezet hormonstátuszának leginkább megfelelőt.

Fontos az is, hogy a szexuálisan aktív tizenévesek rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt, hogy elkerülhetővé váljanak a szexuális élet szövődményei.  

Például a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei esetenként súlyos szövődményekkel járó fertőzést okoznak, ami sokszor teljesen tünetmentes, miközben a hámban már megindulnak kóros változások, ezért fontos a korai szűrés és a veszélyes törzsek elleni védőoltás alkalmazása.

A régebbi álláspont, miszerint csak 18 éves kor fölött érdemes megkezdeni az évenkénti citológiai vizsgálatot, mára elavult. A szexuális élet elkezdését követően évente javasolt felkeresni a nőgyógyászt