Többemberes babák: akiknek egy szülő nem elég

Régebben valószínűleg egyszerűen csak rossz gyereknek tartották, aztán több-kevesebb sikerrel betörték őket, ma viszont már tudjuk, hogy rosszaságról szó sincsen esetükben: a többemberes csecsemők születése letaglózóan nehéz első néhány évet jelenthet a szülőnek, ha azt hiszi, egy kisbaba csak eszik, alszik és gügyög.

Többemberes baba: a kifejezéssel sokakhoz képest korán, mégis későn ismerkedtem meg. Addigra túl voltunk már lányom életének néhány hónapján, megküzdöttünk saját elvárásainkkal, amelyeket rendszerint legyőzött az újszülött, majd csecsemő. Voltak elképzeléseim arról, hogy saját ágyában alszik, miközben én feltett lábbal könyvet olvasok, sőt, azt hittem, majd edzeni járok.

Nagyon sokat segíthet a többemberes babák gondozásában a hordozásForrás: 123rf.com

Ehelyett, ha egyáltalán azt akartam, hogy aludjon, csak a szoptatás és a hordozás nyújtottak megoldást. Ha mellettem elaludt, felkelhettem, de azonnal ébredt. A szoptatás szíve szerint egy nullától huszonnégy óráig terjedő tevékenységet jelentett volna. Egy fogmosás is maga a kínzás felsőfoka volt számára: úgy értem az, ha én elmentem fogat mosni, és két percig nélkülem maradt – volna. Teljesen megzavarodtam, mert ilyesmit senki sem mond a kisbabákról. Őket boldogan kell trendi babakocsiban tolni, mosollyal arcunkon. Említettem már, hogy a lányom a mózesben is csak sírt?

Akkor azt hittem, valamit nagyon rosszul csinálunk, vagy leginkább mindent, vagy talán a kisbabánkkal van valami baj. Most már tudom: kifogtam egy többemberest, gond nem volt egy szál se.

Ilyenek a többemberesek

A többemberesség fogalmát egy nyolcgyermekes gyermekorvos, William Sears alkotta meg: ő egy 12 pontból álló szempontrendszert dolgozott ki. Ezek a pontok lefedik azokat a területeket, amelyeken az átlagos, vagy az átlagosnak hitt viselkedéshez képest mások a többemberesek (lásd keretes írásunkat). Ha egy kezeden meg tudod számolna azokat a pontokat, amelyek igazak gyermekedre, ő valószínű nem igazi többemberes, de ha magas a szám, akkor valószínűleg te is többemberest gondozol, nevelsz.

Évekig tarthat

Milyen az élet egy ilyen nagy igényű, temperamentumos gyermekkel? Egyre könnyebb lesz, ha a többemberességhez nem társul szenzorosság vagy más neurológiai probléma. Míg a hasfájósságot hamar kinövik a gyerekek, a többemberességgel nem ez a helyzet. Óvodásod biztosan másképp viselkedik majd, ha csecsemőként többemberes volt, de vannak, akik megismerve a fogalmat felnőtt hozzátartozóikon is felismerik a jeleket.

Nehéz megküzdeni azzal, hogy ezek a gyerekek gyakran elégedetlenek környezetükkelForrás: 123rf.com

Van segítség

Sokat segít a mindennapok túlélésében több válaszkész neveléshez köthető eszköz: az egyébként is elavult órára történő etetés helyett válasszuk az igény szerinti szoptatást, ha a gyermek a babakocsit nem fogadja el, hordozzuk őt, ha nem megy, ne erőltessük a külön ágyat, hanem a biztonságos együtt alvást válasszuk inkább. A többemberesség nehéz helyzet a szülő számára, a legkönnyebb úgy túlélni, hogy elfogadjuk gyermekünk igényeit. Nem „felkapatásról", szoktatásról, elkényeztetésről van szó: ha a baba valós szükségleteinek megfelelően cselekszünk, azzal épp azt segítjük, hogy egyre erősebb szeretetkapcsolattal kötődjön hozzánk, míg ha megpróbálnánk elnyomni ezeket, csak ártanánk mindenkinek.

Sears 12 pontja
Intenzitás: az átlagnál intenzívebben sírnak, jelzik szükségleteiket
Magas aktivitás: folyton mozognak és állandó az igényük a fizikai és szellemi kapcsolatra
Fárasztó: a gondozó személy minden energiáját lekötik
Állandóan táplálkoznának: a szoptatás érzelmi szükségleteiket is kielégítik
Követelőző: magas igényeik kielégítését kiharcolják
Eltérő alvási érettség: nem alusszák át az éjszakát, melyet testkontaktusban akarnak tölteni a szülővel
Igényeik nehezen kielégíthetők: nem lehet őket megkímélni a csalódástól
Kiszámíthatatlanok: nincs napirend, nehéz tervezni
Túlérzékenyek: ha a körülmények nem felelnek meg számukra, sírnak
Letehetetlenek: folyamatos testközelségre vágynak
Nem tudja megnyugtatni magát: egyre jobban sír, anyapótlék nem elégíti ki
Nem fogad el idegeneket: csak szüleihez ragaszkodik