Így válaszd ki a tökéletes iskolatáskát

Az első alkalmak mindig különleges jelentőséggel bírnak az életünkben. Az első randi, az első gyerek születése, a gyermek első napja az iskolában. Ez utóbbit megelőzi a legelső iskolatáska megvásárlása, ami bizony komoly kihívást jelenthet.

A megfelelő iskolatáska elengedhetetlen a kiegyensúlyozott iskolás évek érdekében, de a legjobb táskát nem is olyan egyszerű megtalálni. Azokon a szempontokon túl, hogy melyik mesehős figurája, melyik focicsapat címere, esetleg milyen kisállat legyen rajta, még arra is gondolni kell, hogy mennyire egészséges a táska mindennapos viselése.

Évek óta hódít az ergonomikus – merevfalú – iskolatáskaForrás: 123rf.com

Milyen a jó iskolatáska?

Ha logikusan végig gondoljuk, akkor arra a kérdésre, hogy milyen a jó iskolatáska, a válasz ennyi: kényelmes, könnyű és praktikus. A valóság ennél kissé bonyolultabb. Fontos, hogy a gyereknek a megfelelő méretű iskolatáskát válasszuk. Az ideális táska nem szélesebb a gyermeknél, alja a csípője felett helyezkedik el, teteje pedig nem ér túl a tarkóján. A napi tanszerek, könyvek súlya akár több kiló is lehet, ezért nem mindegy, ezek hogyan oszlanak el a gyerek gerincén, amely folyamatos fejlődésben van.

Ergonomikus iskolatáska fiúknak, lányoknak

Évek óta hódít az ergonomikus – merevfalú – iskolatáska. Ezeknek a táskáknak a hátkiképzése segíti a gyerekek helyes testtartását. Nem okoz annyi nyak-, váll- és hátfájást, a gerincoszlophoz igazodó hátfal pedig minden oldalról megtámasztja a gerincet, így megakadályozza, hogy a csemeténk testtartása „görbe" legyen.Ebbe a fajta iskolatáskába a ki- és bepakolás is nagyon egyszerű, mindennek megvan a helye, a rekeszek jól rendezhetők, így a kisfiúk és a kislányok (meg persze a szülők is) könnyen átlátják a táska tartalmát.

A jó iskolatáska könnyen tisztítható és szellőzik

Kevesen figyelnek arra, hogy jó, ha a táska hátrésze légáteresztő anyagból készül, így a kicsik hátha nem izzad be a viselés közben. A táskának mindig két pántja legyen, hogy kényelmesen vállra lehessen akasztani. Ezek a pántok legyenek szélesek, párnázottak és főleg állíthatók, mert – jobb esetben – az első iskolatáska akár 3-4 évig is kiszolgálhatja a tanulót.

Jó, ha a táska hátrésze légáteresztő anyagból készül, de egyéb szempontoknak is meg kell, hogy feleljenForrás: 123rf.com

Tegye láthatóvá a gyereket!

Apróságnak tűnhet, de fontos szerepe van a táskán található fényvisszaverő csíkoknak is. A gyerek biztonsága és jól láthatósága érdekében érdemes olyan táskát választani, ami rendelkezik ilyen felülettel. Így a rossz látási viszonyoknál is nagyobb biztonságban tudhatjuk a kicsiket.

Legyen benne örömük

Ha minden szempontot figyelembe vettünk, akkor arról se feledkezzünk meg, hogy szeresse a gyerek a táskát. Az iskola nem mindig könnyű, nem mindenki várja ugyanúgy, de egy tökéletesen kiválasztott táska a kicsik számára is plusz motiváció lehet. A keresztlányom néhány hete kapta meg az első iskolatáskáját: nála természetes volt, hogy lovak lesznek rajta. Csillogó szemmel nézegeti, simogatja a táskán lévő állatokat és rendezgeti az ugyancsak lovas tolltartóját. Várja az újat, az izgalmasat, amiről még nem is sejti, hogy valójában milyen lesz, de az iskolatáskáját már most szereti.