Kiderült, hogy mennyi idő alatt gyógyulnak meg a gyerekek a Covidból

Egy friss kutatás szerint átlagosan hat nap után gyógyulnak meg a koronavírussal fertőződött gyerekek. De kiderült az is, hogy melyik három tünet volt a leggyakoribb az 5 és 17 évesek között.

Gyermekeknél a SARS-CoV-2 fertőzés általában tünetmentes, vagy enyhe, rövid ideig tartó betegséget okoz. Brit kutatók éppen ezért egy átfogó kutatást készítettek arról, hogy pontosabban meghatározzák a betegség időtartamát és a mégis jelentkező tüneteket.

Átlagosan három tünet jelentkezett a koronavírusos gyerekeknélForrás: 123rf.com

A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lap beszámolója szerint az Egyesült Királyságban, 2020 márciusa és 2021 februárja között 75 529 lejelentett, 5 és 17 év közötti gyermek koronavírustesztje közül 1734 gyereké lett pozitív. Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél, ezek közül a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás, illetve az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt. Mindössze 5-7 napon át tartott náluk a koronavírus fertőzés.

Egy héttől tovább csak keveseknél húzódott el a Covid-19

A tanulmány készítői szerint megnyugtató, hogy a Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony volt. Ritkán – alig 4 százaléknál – előfordult az is, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradt a fejfájás, a fáradtság, vagy legtovább az ízlés, szaglás elvesztése. Nyolc hét után pedig már csak a gyerekek kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt bármiféle tünetet.

Az idősebbek tovább voltak betegek

A betegség átlagos időtartama hosszabb volt az idősebb gyermekeknél: ők átlagosan hét napig, míg az 5 és 11 év közöttiek átlagosan 5 napig voltak betegek. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a gyermekeknél a koronavírus fertőzés rendszerint rövid ideig tart és alacsony tünetterheléssel jár, a Covid-19 utóhatásai viszont sokáig megmaradhatnak. A legtöbben az 56. napra jöttek rendbe, de Magyarországon is több újabb poszt-Covid osztály nyílt gyerekeknek.

A vakcina hasonló antitest választ váltott ki a fiatalabb korosztályban is, mint az idősebbekbenForrás: 123rf.com

Oltás már 12 éves kortól

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) júliusban már engedélyezte a Spikevax Covid-19 elleni vakcina (korábban: Moderna) alkalmazását a 12 és 17 év közötti gyermekek oltásában is. Ezek a fiatalok ugyanazzal a módszerrel kaphatják meg a Spikevax vakcinát, mint a 18 év feletti személyek, azaz két dózist kapnak a felkari izomba, négy hét különbséggel. Az oltás tesztelése során kimutatták, hogy a vakcina hasonló antitestválaszt váltott ki a fiatalabb korosztályban, mint a 18 és 25 év közötti fiatal felnőttek esetében.