Komoly veszélyeket rejt az elhúzódó nátha

Lassan búcsút intünk a nyárnak, jön a hűvös, nyirkos ősz, vele együtt a nátha és a megfázás időszaka. A strandolás után megkezdődik az uszodaszezon, és az ezzel járó egészségügyi problémák sok kisgyerek életet megkeserítik.

Be kell tárazni papírzsebkendőből, orrcseppekből, vitaminokból, mert jön a megfázás, ami általában akkor alakul ki, ha a gyerek vizes fejjel, nedves hajjal szaladgál a hidegben. A lehűlés miatt csökken az ellenállóképesség, ami sajnos kedvez a vírusfertőzések kialakulásának. A vége pedig elhúzódó nátha lehet.

Súlyos szövődménnyel járhat az elhúzódó náthaForrás: 123rf.com

Veszélyes, ha megtelepednek a vírusok

A nátha és a megfázás gyakorlatilag majdnem ugyanaz. Ha valakinek az orrnyálkahártyája a hideg szélben, esetleg a téli időszakban lehűl, akkor azon könnyen megtelepednek a vírusok. Ez együtt jár a megfázással és a vírusbetegséggel is – mondta dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos, az Orrhigiéné Alapítvány elnöke.

A megvastagodott, duzzadt orrnyálkahártya ráadásul akadályozza az orrlégzést, így ennek következtében a gyermek szájlégzővé válhat. Ilyenkor romlik az úszás közbeni légzéstechnikája is. A szakember szerint az orrüreget szűkíti a gyulladásos eredetű nyálkahártya-duzzanat, ezért a dugulás az orrfújás után is megmaradhat, és ha elhúzódik a nátha, annak súlyos szövődményei is lehetnek.

Arcüreggyulladást és középfülgyulladást is okozhat az elhúzódó nátha

„Amikor a nátha már egy hétnél tovább tart, akkor az már szövődményes nátha. Az elhúzódó náthánál felléphet bakteriális társfertőzés is: a hosszabb nátha vagy köhögés lappangó szövődményre figyelmeztet, ami lehet arcüreggyulladás, még akkor is, ha nem kíséri heves fejfájás a betegséget. Ha pedig az arcüreggyulladást követi még egy savós dobüregi folyadékgyülem is, akkor abból akár középfülgyulladás is kialakulhat" – tette hozzá Somi Ildikó, aki szerint nem lehetetlen megelőzni a bajt.

A nátha ritkán jár lázzalForrás: 123rf.com

Ha elkezd az orr váladékozni, az már egy elég komoly jelzés, hogy egészségügyi probléma lépett fel. Szükséges a gyakori orrfújás és a gyakori orrszívás is. Amikor pedig tiszta az orr, akkor jó megoldás az orrspray használata, ami regenerálja az orrnyálkahártyát. 

A szakorvos elmondta, a náthát nehéz összetéveszteni a koronavírussal, mert utóbbinak sokkal agresszívebb tünetei vannak. Gyakori a láz és a rossz közérzet, míg egy „egyszerű" náthánál ez nem szokott előfordulni, maximum hőemelkedés jelentkezhet.

A szülők komolyan veszik, ha kapnak egy orvosi papírt

A Somi Ildikó által vezetett Orrhigiénié Alapítvány célja megelőzni a közösségbe járó gyerekek szűnni nem akaró nátháját és köhögését. Már a pandémia előtt is járták az óvodákat, ahol a gyerekeken elvégezték a tympanométeres vizsgálatot, ami kimutatja, ha nem jó a fülnyomás.

A náthát nehéz összetéveszteni a koronavírussalForrás: dr. Somi Ildikó

„Szeretnénk így kiszűrni azokat a gyerekeket, akik járnak közösségbe, de már hordoznak valamilyen betegséget, ami rá és a környezetére is veszélyes lehet. Amennyiben a gyerekről kiderül, hogy szövődményes nátha lépett fel nála, akkor erről küldünk egy lelelet a szülőknek, akik kérhetik a gyerek további kezelését is. A legfontosabb dolog, hogy kiderüljön, baj van. Azt tapasztaltuk, ha a szülő kap a kezébe egy orvosi papírt, akkor komolyan veszi a problémát, és jobban foglalkozik a gyermek egészségi állapotával" – tette hozzá a szakorvos.