Sebek, vágások és horzsolások a gyermeken

A sebek, például a vágások és a horzsolások, aúgy keletkeznek, hogy valamilyen külső tényező hatására a bőr folytonossága megszakad. Gyakran fordul elő, hogy a gyerekek játék, sport, vagy hétköznapi tevékenységek során  ilyen sérüléseket szereznek.

Vágások, horzsolások, és egyéb sebek (pl. szúrások) a test szinte bármely területén előfordulhatnak. Az érintett területtől és a seb súlyosságától függően nagyfokú vérzés léphet fel.

Elsősegélynyújtás minden seb esetén

 1. A legfontosabb, hogy próbáld megállítani a vérzést! Ha lehetséges, vegyél fel tiszta gumikesztyűt, vagy először fertőtlenítsd a kezed, de ne késleltesd a seb kezelését, ha nincs ilyen eszköz a közelben!
 2. Használj tiszta, száraz kendőt, hogy nyomást gyakorolj közvetlenül a sebre! Amennyiben a baleset otthon történik, a frissen mosott konyharuha is ideális lehet, a szabadban pedig a kezedbe akadó ruhadarabok közül a relatíve legtisztábbal állítsd el sürgősen a vérzést!
 3. Ha a seb karon vagy lábon van, emeld a végtagot a szív szintje fölé, miközben nyomást gyakorolsz; ez segít lelassítani a vér áramlását.
 4. Tartsd rajta a nyomást öt percig!
 5. A seb alapos tisztítása csökkenti a fertőzés kockázatát. A sebet bő vízzel ki kell mosni, ez elengedhetetlen. Fertőtlenítő szer használata esetén fontos, hogy olyan szert alkalmazz, mely érheti magát a sebet is.

Kisebb sebek

A kisebb sebek általában nem igényelnek orvosi ellátást, otthoni elsősegélynyújtási eljárásokkal kezelhetők. A nyomás eltávolítása után a vérzés lassul, vagy teljesen eláll.

Ha a vérzés folytatódik, tartsd rajta a nyomást, és vidd el gyermekedet háziorvoshoz vagy kórházi sürgősségi osztályra!

Ha a vérzés leállt vagy lelassult, öblítsd le vízzel a sebet és a környező területet! Ha bármilyen szennyeződést vagy törmeléket látsz a sérülésben, használj csipeszt (először forró vízzel, alkoholos törlővel vagy fertőtlenítő krémmel tisztítsd le) a részecskék eltávolításához! Ha olyan szennyeződést vagy törmeléket észlelsz, amelyet nem tudsz eltávolítani, akkor vidd el gyermekedet háziorvoshoz vagy ügyeletre!

Fedd le az ellátott területet sebtapasszal vagy egy kis kötéssel! Ez segít megőrizni a seb tisztaságát, és megvédi a baleset helyét a további ütésektől a gyógyulás során.

A kisebb sebeket, sérüléseket a szülő is el tudja látni, a komolyabbakhoz viszont kérj orvosi segítséget!Forrás: 123rf.com

Súlyosabb sebek

A kisebb sebekhez hasonlóan próbáld meg elállítani a vérzést úgy, hogy nyomást gyakorolsz a területre! Vidd gyermeked a háziorvoshoz vagy a helyi kórház sürgősségi osztályára, az alábbi helyzetekben:

 • erős vérzés áll fenn, amely nem áll el gyorsan
 • a seb nagyon mély vagy szúrt
 • a vágás mély és ízületet érint (pl. térd, csukló vagy könyök)
 • ember vagy állat harapása okozta 
 • nem tudod tisztítani
 • gyermeked nem kapott tetanusz elleni védőoltást az elmúlt öt évben (Magyarországon a kötelező oltásoknak köszönhetően, ha a gyermek időben megkapja a védőoltást, akkor 16 éves koráig védett)
 • a seb szétnyílik, annak ellenére, hogy kontrollálod a vérzést. Lehetséges, hogy ragasztóval vagy öltéssel kell lezárni. Tisztítsd meg vízzel, takard le a sebet, és minél előbb keresd fel a háziorvost!

A következő esetekben hívj mentőt (Tel: 104, 112) vagy vidd a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:

 • Ha a vér lüktetve áramlik a sebből. Ez az artéria sérülésének jele lehet. Megállás nélkül tartsd fenn a nyomást a seben!
 • Ha a sebből valami kiáll, például egy darab üveg vagy bot vagy bármilyen idegen test. Ne próbáld meg eltávolítani azt, hanem folytasd a nyomást a tárgy körüli területre!