Mikor érdemes elkezdeni a gyermek WC-re való szoktatását?

Sok szülő gondolkodik azon, hogy mikor kezdje el a szobatisztaságra való nevelést. Míg a legtöbb gyermek 18 hónap és 3 év között készen áll mosdót használni, az életkor nem az egyetlen meghatározó tényező a szobatisztaságra való felkészültség szempontjából.

A felüléshez, kúszáshoz és járáshoz hasonlóan meg kell tanulni a bili és a WC használatát is. Ez a legjobban akkor érhető el, ha gyermeked érzelmi és fizikai fejlődése egy bizonyos pontot elér. Számos készséget kell elsajátítaniuk, bizonyos képességeket fejleszteniük és fejlesztened kell, és el kell érniük bizonyos mérföldköveket, mielőtt teljesen szobatiszták lennének.

Összeszedtünk öt olyan jelet ami arra mutat rá, hogy mikor érdemes elkezdeni a WC-re való szoktatást.

1. Gyermeked érdeklődik

Fontos lépés az, amikor gyermeked érdeklődik és meg akarja tanulni használni a bilit. Ezt néhány módon jelezheti:

  • Szeret tiszta lenni, látod rajta, hogy zavarja a „koszos" pelus
  • Kíváncsi arra, hogy mit csinálsz, amikor a fürdőszobába mész
  • "Nagy fiú/Nagy lány" fehérneműt akarnak viselni

Ezt az érdeklődést felkeltheted, ha gyerekkönyveket olvasol, videókat nézel vele a bili használatáról, és beszélsz erről a mindennapi élet során.

Fontos, hogy a téma iránti érdeklődés meglegyen...Forrás: 123rf.com

2. Száraz pelusok

Ha gyermeked két vagy több órán át nem pisil a pelusba napközben, és/vagy száraz pelenkával ébred fel, azt mutatja, hogy nő a hólyagkapacitása és kontrollja, ami fontos a szobatisztaság szempontjából.

3. Tudják, hogy mikor kell menniük

Ha egy gyermek nem igazán tudja, mit csinál, akkor nem tudja irányítani a folyamatot. Ez ugyanúgy vonatkozik a pisilésre és a kakilásra, mint bármi másra. Figyeld meg, hogy mennyire tudatos a folyamat gyermekednél. Egyértelmű jelek, amelyeket felismersz ha gyermekednek mennie kell, vagy éppen folyamatban van:

  • Elvonulnak egy külön szobába pisilni vagy kakilni
  • Bútorok vagy függönyök mögé bújnak
  • Pisilés vagy kakilás közben a pelenkájukra mutatnak vagy megérintik

4. Próbálnak függetlenek lenni

Amint a gyermeked elkezd olyanokat mondani, mint „Én magam is meg tudom csinálni" – különösen, ha a bili szokásokról van szó, de más területeken is, mint például az etetés és az öltözködés – valószínűleg készen állnak a szobatisztaságra való nevelésre.

5. Vetkőzés/felöltözés

A szobatisztaság eléréséhez gyermekednek képesnek kell lennie arra, hogy könnyen felfelé és lefelé húzza a nadrágját. Lehet, hogy korábban nem volt rá szüksége, de ezt a készséget általában könnyű elsajátítani. Néhány kisgyermek esetében azonban a vetkőzéshez és az öltözködéshez szükséges motoros készségek elsajátítása valamivel több időt vehet igénybe. Tedd egyszerűbbé ezt a lépést gyermeked számára, ne öltöztesd olyan ruhába, amelyet nehezebb lesz levenni és felvenni a mosdó/bili használata során. Továbbá, ha hagyod, hogy ők válasszák ki a ruhákat, amelyeket viselni szeretnének, motiváltabbá teheted őket a ruháik tisztán és szárazon tartásában.

Mikor kezdjük a szobatisztaságra nevelést?

A szülők gyakran kérdezik a gyerekorvost vagy a védőnőt a szobatisztaságra nevelés módjáról, pedig azt sokkal inkább a kulturális háttér, a hagyományok határozzák meg, mint a tudományos eredmények. Nincs egyetlen üdvözítő módszer a szobatisztaság eléréséhez, az a jó, amelyik nekünk beválik.

Elolvasom.