Mikor kérj segítséget, ha dadogni kezd gyermeked?

A dadogás gyermekkorban viszonylag gyakori beszédprobléma, amely felnőttkorig is fennmaradhat. Milyen okok húzódhatnak a háttérben és mikor érdemes szakértő segítségét kérni?

A dadogás súlyossága személyenként és helyzetenként eltérő. Előfordulhat, hogy valakinek dadogási periódusai vannak, majd viszonylag folyékonyan beszél.

A dadogás az, amikor az ember:

  • hangokat vagy szótagokat ismételget, például "mo-mo-mo-motor"
  • hosszabb hangokat ad ki, például "mmmmmmotor"
  • elakad egy szó vagy egyáltalán nem jön ki

A dadogás típusai

A dadogásnak két fő típusa van:

  • fejlődés közben kialakult dadogás – a leggyakoribb dadogási forma, amely kisgyermekkorban fordul elő, amikor a beszéd- és nyelvi készségek gyorsan fejlődnek.
  • szerzett vagy késői dadogás – viszonylag ritka, idősebb gyermekeknél és felnőtteknél fordul elő fejsérülés, stroke vagy progresszív neurológiai állapot következtében. Bizonyos gyógyszerek, pszichológiai vagy érzelmi trauma is okozhatja.

Az itt található információk a fejlődési dadogásra összpontosítanak.

Mi okozza a dadogást?

Nem lehet biztosan megmondani, miért kezd dadogni a gyermek, de – és ez fontos – nem a szülők, vagy a nevelés miatt. A fejlődési és öröklött tényezők szerepet játszhatnak, valamint az agy beszédterületeinek hatékony működésében mutatkozó kis különbségek is.

Beszédfejlődés

 

A beszédfejlesztés összetett folyamat, amely magában foglalja a kommunikációt az agy különböző területei, valamint az agy és a légzésért és beszédért felelős izmok között. Ha ennek a rendszernek minden része jól működik, akkor a megfelelő szavakat a megfelelő sorrendben, helyes ritmusban, szünetekkel és hangsúllyal tudjuk kimondani.  

Egy egyszerű mondatokat építő gyermeknek gyakorlásra van szüksége ahhoz, hogy fejlessze az agy különböző beszédterületeit, és létrehozza a "vezetékeket" (idegpályákat) ahhoz, hogy a különböző részek jól működjenek együtt. Beszélgetési problémák léphetnek fel, ha ennek a fejlesztő rendszernek egyes részei nincsenek összehangolva. Ez ismétlődéseket és leállásokat okozhat, különösen akkor, ha a gyermeknek sok mondanivalója van, izgatott vagy nyomás alatt érzi magát. Ahogy az agy tovább fejlődik, ezen problémák egy része megoldódik, vagy az agy képes kompenzálni, ezért sok gyerek "kinő" a dadogásból.

A dadogás kezelése gyakran sikeres az óvodáskorú gyermekeknél, ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb szakemberhez forduljForrás: 123rf.com

Nemi különbségek és gének

A dadogás gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Nem egyértelmű, hogy ez minek köszönhető. Úgy gondolják, hogy a géneknek is szerepük van. Körülbelül minden harmadik dadogó ember családjában fellelhető olyan személy, aki dadog vagy dadogott, ami azt sugallja, hogy azok a gének, amelyeket a gyermek a szüleiktől örököl, nagyobb valószínűséggel okozhatnak dadogást.

Mikor kérj segítséget?

Bátran kérj tanácsot, ha bármilyen aggályod van gyermeked beszédével vagy nyelvifejlődésével kapcsolatban. A dadogás kezelése gyakran sikeres az óvodáskorú gyermekeknél, ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb szakemberhez fordulj.

Beszélj háziorvosoddal az aggodalmaidról, mert sokszor csak egy átmenetileg fennálló beszédzavarról van szó, mely idővel magától megszűnik. Szükség esetén a háziorvos gyermekedet beszéd- és nyelvterapeutához vagy logopédushoz küldheti, hogy legyen egy tisztább kép a problémáról. De egyenesen magad is felkereshetsz egy logopédust, aki segíteni fog gyermeked beszédfejlesztésében.

Kezelések

Különböző beszéd- és nyelvterápiás megközelítések léteznek, amelyek segíthetnek a dadogóknak könnyebben beszélni, mely során egy terapeuta segíti gyermeked fejlesztését.

Ez magában foglalhatja:

  • olyan környezetet teremteni, ahol gyermeked nyugodtabbnak és magabiztosabbnak érzi magát a beszédben
  • stratégiák a folyékonyság növelésére és a kommunikációs készségek fejlesztésére
  • dadogással kapcsolatos érzések, például félelem és szorongás feldolgozása

Dadogást csökkentő elektronikus eszközök is rendelkezésre állnak, segíthetnek néhány idősebb gyermeknek és felnőttnek.

Videó a pszichológussal: segíthetünk a gyereknek a tanévkezdésben?

Korán kelni a suli miatt – ez kisgyerekeknek és kamaszoknak is nehézséget okoz. Nyáron elcsúszott a napirend: rendszeresek voltak a késői lefekvések és ébredések; a nagy lustálkodások és esti összejövetelek után pedig hirtelen nagy lesz váltás, ami a sulival jár.

Megnézem.