Együtt alvás babával - egy szobában vagy egy ágyban?

Gyermek a szülői szobában, horribile dictu ágyban: ezt a fajta alvásrendezést nagyon sok szülő nem tudja, vagy inkább nem akarja elfogadni. Az intimitást öli meg ez a fajta elrendezés, esetleg a nyugodt percek utolsó lehetőségét veszi el: sokféle indokból utasítják el a szülők az együtt alvást, de a félelem is lehet az ok. Utánajártunk, mit ajánl a szakértő.

Az együtt alvás szó többféle alváselrendezést takarhat: ezt a kifejezést használják a közös fekhelyen alvásra és a közös szobában alvásra egyaránt. Minden elrendezésnek vannak előnyei és hátrányai, minden családnak egyénileg érdemes megtalálni a megfelelőt, természetesen a biztonságos alvás szabályait figyelembe véve, mondja dr. Dénes Ivett orvos, babaalvás-szakértő.

„Az ágynak, elhelyezésének, az ágyneműnek megfelelőnek kell lennie. Vannak kizáró tényezők mind a gyermek, mind a szülők egészségügyi állapota kapcsán, fontos szempont, hogy mivel táplálják a gyermeket, hogy konkrétan kik aludnának együtt, illetve az is, hogy milyen pozícióban helyezkedik el a szülő és a gyermek a közös ágyban" – mondja a szakértő az egy ágyban alvás kapcsán.

A rettegett bölcsőhalál

A csecsemők alvásával kapcsolatos legkomolyabb biztonsági aggály a bölcsőhalál szokott lenni. A hirtelen csecsemőhalál (SIDS) egy éves kor alatt következhet be mindenfajta előjel nélkül. A rizikófaktorok sora hosszú, közte szerepel a koraszülés, az alacsony születési súly, a rossz körülmények, a csecsemő túlzott bebugyolálása, a puha, süppedős ágy vagy a dohányzás is.

A szakmai szervezetek a bölcsőhalál elkerülésére jelenleg a közös szobában, de külön ágyban való altatást javasolják a szakértő szerint, bár az Academy of Breastfeeding Medicine nevű szervezet amellett érvel, hogy a szoptatott csecsemők édesanyjukkal közös ágyban alvása a szoptatás protektív hatása miatt kevésbé kockázatos, mintha a gyermek tápszeres táplálásban részesülne. Egy ágyban alvásnál ugyanakkor ritka esetben, de előfordulhat, hogy a szülő vagy az ágyban fekvő nagyobb testvér ráfekszik a csecsemőre, aki így megfulladhat, ez azonban nem tekintendő bölcsőhalálnak.

Egy ágyban alvás esetén nagyon sok szabályra is oda kell figyelnie a szülőnekForrás: 123rf.com

Megment a légzésfigyelő?

Sokan félelmeik miatt légzésfigyelőt szereznek be még a baba születése előtt, a kórházakban is így altatják az újszülötteket. A nemzetközi szakmai szervezetek közül többen nem javasolják ugyanakkor a légzésfigyelő rutinszerű használatát dr. Dénes Ivett szerint, mert kutatási eredmények szerint a szülőket ezek a készülékek arra ösztönözték, hogy kevésbé vegyék komolyan a biztonságos alvásra vonatkozó javaslatokat, mindegy hamis biztonságérzetet keltve bennük.

Ebben hasznos az eszköz

Amit fontos tudni a légzésfigyelőkről, hogy nem előzik meg sem a bölcsőhalált, sem az alvással kapcsolatos halálos baleseteket, például a fulladást. Ezeket a tragédiákat csak a szabályok betartásával lehet megelőzni, az esetek szerencsére nagy százalékában.

Ezért kell felvennünk a babákat

A testközelség nagyon fontos a legkisebbek minden pillanatában, ezért kérdezkednek a lehető legtöbbször szüleik karjaiba.

Elolvasom

A légzésfigyelő abban nagy segítség, hogy a szülő a gyermek állapotát hamarabb észlelhesse, de sajnos még szakszerű újraélesztéssel sem egyszerű visszahozni az életbe ezeket a gyermekeket. Ha a szülő a légzésfigyelőben túlságosan bízva hason, puha matracon vagy külön szobában altatja a gyermekét, akkor a biztonságos alvás szabályainak betartása szenved csorbát" – fogalmazott a szakértő, aki azt javasolja minden szülőnek: nézzen utána megbízható forrásokon keresztül a biztonságos babaalvás szabályainak, a légzésfigyelő valódi funkciójának és szerepének, mert sajnos még az egészségügyi dolgozóktól is sok elavult, félreértett tanácsra számíthat.