Már csecsemőkorban öregít a dohányfüst

A passzív dohányzás a csecsemők szervezetében gyorsabb öregedést okoz. A terhesség alatt és a csecsemőként kapott káros füst felgyorsíthatja a biológiai órát.

A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) saját oldalán megjelentetett, friss tanulmánya szerint a káros környezeti tényezők, úgy, mint a dohányfüst vagy a kipufogógázok káros széntartalma, megváltoztathatják a csecsemők genetikáját, így fejlődési folyamatait, ettől gyorsabban öregedhetnek sejtjei. 

Visszafordíthatatlanul is árthat

A terhesség és a kisgyermekkor alatti környezeti tényezők jelentősen megváltoztathatják a gyermek anyagcseréjét és élettani folyamatait. Ezen változások némelyike visszafordíthatatlan is lehet, mindamellett befolyásolhatják a gyermek egészségi állapotát és a betegségekre való hajlam kockázatát későbbi élete során. Az ISGlobal tanulmánya rámutatott, hogy a káros környezeti hatás felgyorsíthatja a biológiai öregedés folyamatát is, ami magasabb metabolikus, kardiovaszkuláris vagy neurodegeneratív betegségek kockázatával jár. 

A dohányfüst megváltoztatja a csecsemők fejlődési folyamatait, sejtjeik gyosabban öregednekForrás: 123rf.com

Születéstől kezdve öregszünk

Sejtszinten az öregedési folyamat már az élet elején elkezdődik, és a tudósok képesek ezt mérni epigenetikus – a fejlődési folyamatot elemző – órák segítségével. Ezek az órák a DNS változás szintjét mérik a gének bizonyos területein, hogy meghatározzák az ember biológiai életkorát.

Az epigenetikus óra lehetővé teszi, hogy megmérjük a vizsgált páciens biológiai korát, kiértékelve, hogy idősebb vagy fiatalabb-e, mint kronológiai életkora

– magyarázta az ISGlobal kutatója, Mariona Bustamante professzor, a légúti betegségek szakorvosa a kutatás sajtópublikációjában

Öregedést gyorsító mérgek

A barcelonai kutatók 83 koraszülött csecsemő és 103 csecsemő esetében vizsgálták a dohányfüst korai életkorra gyakorolt hatását. Ezzel együtt egy angol projekt, a Human Early Life Exposome (HELIX ) kutatási eredményeit is felhasználták, melynek során hat európai országban mérték meg 1173, 6 és 11 év közötti gyermek epigenetikai korát.

Akár aktív, akár passzív dohányzásról van szó, egyaránt károsForrás: 123rf.com

Eredményeik szerint az anya által belélegzett vagy beszívott dohányfüst terhesség alattegyértelmű kapcsolatot mutat a felgyorsult epigenetikus öregedéssel. A születés utáni, passzív dohányzás által belélegzett méreganyag is gyorsítja a gyermek öregedését. Emellett azt is megállapították, hogy a kipufogógázok káros széntartalma is hasonló genetikai károkat okozhat egy csecsemő szervezetében.

Marion Bustamante nyomatékosította, hogy az epigenetikus életkor felgyorsulása, a terhesség és a kisgyermekkor alatti dohányfüstnek kitettség közötti összefüggés összhangban van a felnőtt populációban elért korábbi kutatási eredményekkel, vagyis a dohányzás az emberi életkor minden szakaszában káros hatással van a sejtöregedésre.

"A passzív dohányzás is káros""Forrás: 123rf.com"
A passzív dohányzás tízmillió napnyi betegséget okoz évente
Világszerte száz halálesetből körülbelül egy a passzív dohányzás következménye - derült ki az Egészségügyi Világszervezet genfi kutatócsoportjának tanulmányából, amelyet a Lancet brit orvosi lap közöl. A számítások szerint évente több mint 600 ezren vesztik életüket a dohányfüstnek való kitettség miatt, közülük 165 ezer a gyerek. Elolvasom