Ezért vidd sokat gyermeked a szabadba

A gyermek napirendjének kis korától kezdve fontos része a levegőzés, ezt mindannyian tudjuk. De vajon mitől is olyan jó a szabadban, lehetőség szerint a természetben sok időt tölteni gyermekünkkel?

A szabadban való időtöltés áldásos hatására több mint négyszáz kutatás mutatott már rá: jobb egészség, egészségesebb testsúly, alacsonyabb stresszszint, jobb látás és erősebb immunrendszer köthető ahhoz, ha több időt töltünk a zöldben. Amerikai gyermekorvosok szinte receptre írják már fel a természetet kis pácienseiknek, ráadásul ez a szülők életére is pozitív hatást gyakorló tevékenység.

A tanulás vagy munka miatti kényszerből fakadóan elektronikus eszközök előtt töltött hosszas idő után a azzal tesszük magunknak és gyermekeinknek is a legjobbat, ha a szabadba megyünk: egy amerikai kutatás szerint chicagói harmadikos gyerekek a szabadban töltött tanórák után sokkal fókuszáltabban, figyelmesebben dolgoztak a következő foglalkozáson, és nem volt szükség arra sem, hogy sokat fegyelmezzék őket. Egy másik kutatás szerint már az pozitívan hatott a koncentrálóképességre, ha az osztályterem ablaka zöldre néz, azok a gyerekek pedig, akik életterük jellegéből fakadóan gyakrabban jutottak ki a természetbe, az iskolai teszteken is jobban teljesítenek.

Már az sokat segít, ha egy parkban mozoghatunk együtt a gyerekekkelForrás: 123rf.com

Csökken a stressz

Ha mindez nem lenne elég, minél több időt töltünk a természetben, annál alacsonyabb lesz szervezetünk stresszszintje: a pulzus és a stresszhormonként ismert kortizol szintje alacsonyabb, a szorongás kevesebb, ha a zöldben barangolhatunk. Kaliforniai gyerekek körében kiderült az is, hogy azoknak a testtömegindexe, akik parkok közelében élnek, alacsonyabb, mint azoké, akik nem. A rövidlátás is ritkábban fordul elő a természetet járó gyerekek körében, ráadásul a szabadban sokféle baktériummal találkozva immunrendszerünk is erősödik.

A park is megteszi

Mindehhez ráadásul nem kell messzi erdőkbe, hegyekbe vinni a gyerekeket: már egy közeli park látogatása is pozitív hatással lehet szervezetünkre és életünkre, ráadásul a szabadban töltött időt kombinálhatjuk közös sporttal, biciklizéssel, a nagymozgások gyakorlásával. Az is ismert tény ugyanis, hogy a kisgyermekeknek nagyon fontos minél többet mozogni, futni, ugrálni, játszani nagymotoros készségeik fejlesztése érdekében.

Tanulási nehézségeken is segíthet a sport

A gyermekek szellemi képességeire is jótékony hatással van a sportolás, ezért kifejezetten ajánlott, hogy a tanulási vagy viselkedési zavarokkal küzdők is mozogjanak.

Elolvasom

Fejlődik az agy

Ez nem csak az elhízás megelőzése szempontjából fontos: a fizikai fejlődés szorosan összefügg a gyermekek nyelvi, szociális és érzelmi fejlődésével is, az agyféltekék közti összeköttetések ugyanis a mozgások végzése közben épülnek és gazdagodnak. Labdázni, futni, mászókázni, biciklizni, rollerezni minden gyermek számára fontos: ha ezt összekapcsoljuk a természetben töltött idővel, nagyon sokat tettünk azért, hogy egészséges és képességeit maximális mértékben kibontakoztatni kész gyermekünk legyen.