Hogyan kezeljük a csaláncsípést csecsemőknél és gyermekeknél?

A nyár ugyan véget ért, de az ősz beköszöntével többet járunk kirándulni és többet vagyunk az erdőkben, ezáltal a gyerekek sokkal többet tartózkodnak a szabadban, ami nagyon egészséges, de megvannak a maga veszélyei is.

Miközben mindannyian arra szeretnénk ösztönözni gyermekeinket, hogy fedezzék fel a természetet és kalandozzanak, szülőként természetes ösztönünk van arra, hogy megvédjük őket; néha nehéz lehet megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Egy dolgot tehetünk, megbizonyosodunk arról, hogy készen állunk az esetleges vészhelyzetekre vagy sérülésekre, és tudjuk, mit tegyünk, ha baj van.

Nagyon fontos, hogy ne érintsd meg a csípés területét!Forrás: 123rf.com

Sajnos a melegebb őszi időjárás néhány nemkívánatos veszélyforrásnak is teret ad, ilyen például a csalán. A gyerekek többségének van egy olyan csodálatos képessége, hogy épp ott futkosnak, majd esnek el, ahol hatalmas csalánerdő burjánzik. A teljes kirándulást tönkre teheti egy gyermek számára, aki akaratlanul csalánba botlott. Mit kell ilyenkor csinálni?

A csaláncsípés kezelésének legjobb módja a következő:

1. Nagyon fontos, hogy ne érintsd meg a csípés területét az első 10 percben – ez lehetővé teszi, hogy a növényi vegyszerek kiszáradjanak a bőrön, így sokkal könnyebben eltávolíthatók. Próbáld elterelni gyermeked figyelmét, amennyire csak lehetséges, hogy ne érintse meg a területet; egy jól időzített uzsonna vagy fagylalt csodákra képes!

2. 10 perc múlva szappannal és vízzel mosd le a vegyi anyagokat a bőr felszínéről! Ez gyakran elegendő lehet a fájdalom, viszketés vagy duzzanat enyhítésére. Használj tiszta törlőkendőt, ha nincs szappan és víz a közelben!

Csaláncsípésre a hideg vizes borogatás mindig jóForrás: 123rf.com

 3. Az antihisztamin enyhíti a viszketést. A bőrpír és a viszketés csökkentésére helyi krémeket is lehet alkalmazni, de ügyelj arra, hogy a dörzsölés helyett óvatosan kend a krémet.

4. Paracetamol vagy ibuprofen adható, ha szükséges a fájdalom enyhítésére.

5. Használhatsz hideg borogatást a területen, hogy tovább enyhítsd a fájdalmat és a viszketést. Kerüld a meleg borogatást, mivel az tovább irritálhatja a területet.

Ritka esetekben egyes gyerekeknél allergiás reakciót okozhat a csalán. Amennyiben ez történik, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel az állapot életveszélyes lehet.

Az ősz minden szépsége
Az ősz különleges évszak. Az emberek maguk mögött hagyják a forró, nyári napokat, de közben már készülődnek az előttük álló, téli időszakra. Elolvasom!

A csalán okozta súlyos allergiás reakció tünetei a következők:

  • szorító érzés a mellkasban vagy a torokban
  • nehéz légzés
  • duzzanat a szájban, beleértve a nyelvet vagy az ajkakat
  • kiütés olyan területeken, amelyek nem érintkeztek a csalánnal (ez az egész testre kiterjedhet)
  • gyomorgörcs
  • hányás
  • hasmenés