Minden, amit a lázgörcsről tudni kell

A lázgörcs egy viszonylag gyakran előforduló jelenség gyermekkorban, azonban epilepsziára emlékeztető tünetei miatt a szülők számára általában igen rémisztő. Mivel a 6 hónap és 6 év közötti gyermekek kb. 3-4 százalékát érintheti, ezért kifejezetten fontos, hogy elsősorban a kisgyermekes szülők tisztában legyenek a lázgörcs tüneteivel és a lázgörcs alatti és utáni teendőkkel.

Bár a neve arra utalhat, hogy a láz következtében alakul ki a görcsroham, ez azonban félrevezető. A lázgörcs általában a láz felfutó szakában, akár már 37°C-os testhőmérsékletnél jelentkezhet – azonban a roham kiváltó oka nem maga a láz, hanem a bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében a gyermek szervezetében kialakuló kórélettani folyamatok, így lázcsillapító gyógyszerek alkalmazásával a roham kialakulása nem előzhető meg!

A lázgörcs hirtelen jelentkezikForrás: 123rf.com

A lázgörcs legtöbbször egy utólagos diagnózis, mely abban az esetben állapítható meg, ha a megfelelő – általában gyermekneurológiai – kivizsgálás során az epilepszia, az idegrendszeri gyulladás és egyéb kórállapotok kizárhatóak.

Hogyan zajlik a lázgörcs?

A lázgörcs hirtelen jelentkezik, és a szülő számára igen ijesztő tünetekkel jár, megjelenése gyakorlatilag egy epilepsziás nagyroham képét mutatja (de nem epilepsziás roham!). A gyermek elveszti az eszméletét, szemei fennakadnak, a végtagjai megfeszülnek, majd ritmikusan rángatózni kezdenek. Előfordul, hogy a légzés pár másodpercre kimarad, így a gyermek ellilulhat, elszürkülhet. A görcsroham alatt előfordulhat, hogy a gyermek megsérül, elharapja a nyelvét, vizeletét vagy székletét maga alá engedi. A roham általában néhány percig tart, de az ijesztő tünetek miatt a szülők számára sokkal hosszabbnak tűnhet. A gyermek a lázgörcs után kábának tűnhet, tudata nem mindig tisztul fel azonnal, de mély alvásba is zuhanhat. Elsősorban a nagyobb gyermekek a történtekre nem mindig emlékeznek.

Megkülönböztetünk egyszerű lázgörcsöt, mely általában pár percig, de mindig kevesebb, mint 10 percig tart, valamint komplikált lázgörcsöt, mely 10–15 perc elteltével sem szűnik, többször ismétlődik, vagy idegrendszeri tünetekkel társul.

A lázgörcs után mérjük meg a gyerek testhőmérsékletétForrás: 123rf.com

Mi a teendő lázgörcs esetén?

 1. A legfontosabb, hogy bármennyire is ijesztő a helyzet, igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat!
 2. Fordítsuk a gyermeket az oldalára, próbáljuk védeni őt a sérülésektől!
 3. Figyeljük a gyermek légzését, hiszen ahogy már írtuk, a lázgörcs alatt előfordulhat rövid ideig tartó légzéskimaradás!
 4. Próbáljuk megfigyelni a roham idejét, ha van nálunk okostelefon, fel is vehetjük videóra a görcsrohamot, mivel ennek visszanézése sokat segíthet majd a kezelőorvosnak.
 5. Amennyiben ismétlődő lázgörcsről van szó, alkalmazzuk a gyermekorvos által felírt, végbélen át alkalmazandó görcsoldó oldatot.
 6. Ha véget ért a görcsroham, ne adjunk sem enni, sem inni, sem pedig gyógyszert a gyermeknek, míg nem lesz teljesen tiszta a tudata, mert ilyenkor nagy a veszélye a félrenyelésnek!
 7. Ha a lázgörcs után a gyermek elalszik, hagyjuk aludni, ne keltegessük.
 8. A lázgörcs oldódása után mérjük meg a gyermek testhőmérsékletét.
Lázas a gyermekem, mit tegyek?
Mikor van szó lázról? Hívjak orvost? Fontos, hogy a szülők tudják, mit kell tenniük, ha ez megtörténik. Elolvasom!

Mikor kell orvost, mentőt hívni?

Első lázgörcs esetén minden alkalommal szükséges orvoshoz fordulni, hogy a görcsroham hátterében egyéb kórállapotok, mint az epilepszia vagy idegrendszeri gyulladások kizárásra kerüljenek.

 • Ha komplikált lázgörcsről van szó, tehát 10 percnél tovább tart vagy neurológiai tünetek alakulnak ki.
 • Ha a görcsroham során a gyermek megsérül.
 • Ha a lázgörcs lezajlása után a gyermek tudata nem tisztul fel.

Összefoglalóan tehát a lázgörcs egy igen ijesztő, a fél éves és 6 év közötti gyermekeknél viszonylag gyakran előforduló kórállapot. A nevével ellentétben a kiváltó oka nem a láz, így fontos megjegyeznünk, hogy a lázcsillapító alkalmazása a megelőzésben és kezelésében sem hatásos, sokkal inkább fontos, hogy a szülő tisztában legyen a tünetekkel és teendőkkel, lázgörcs esetén megőrizze a lélekjelenlétét, és ha szükséges, hívjon orvosi segítséget.