Így segítsd gyermeked oltás előtt, ha fél a tűtől

Az idei őszi-téli időszakban ismét igencsak ajánlott influenza oltást adatni a gyermekeknek, ráadásul a küszöbön áll az 5-11 éves korosztály koronavírus elleni oltásának lehetősége is, így valószínűleg több szúrást kap sok gyermek, mint egy átlagos évben.

A tűfóbia kisebb gyermekek körében nem is olyan ritka: egy statisztikai analízis szerint a legtöbb gyermeknek meg kell küzdeni a tűtől való félelemmel, amikor oltásait felveszi. Ha ilyen esettel állunk szemben, érdemes megfogadni néhány tanácsot, mellyel szakértők igyekeznek könnyebbé tenni az oltást gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Legyőzhető a tűtől való félelemForrás: 123rf.com

Jó előre mondjuk meg!

Nem kell titkolózni, időben tudassuk a gyermekkel, hogy oltást kap majd, egyúttal ne bagatellizáljuk félelmét, hanem fogalmazzuk meg, hogy értjük azt, de együtt szembe fogunk nézni vele. Az NBC cikke azt javasolja, előre beszéljük meg, hogy végig ott leszünk vele, illetve az oltás előtt olvashatunk orvoslátogatásról szóló könyveket vagy el is játszhatjuk az oltást. Azt ne mondjuk, hogy az egyáltalán nem fog fájni, mivel a szúrással járó kellemetlen érzés hatására úgy gondolhatják, hazudtunk nekik.

Saját példámmal élve: mi szúnyogcsípésnek nevezzük az oltást, amelynek előnyeiről és hatásáról saját szintjén beszéltünk ötéves lányomnak. Tudja, hogy apró szúrást kap majd, de azt is, hogy miért történik ez.

Tervezzünk az orvossal együtt!

Használható az oltás előtt az érintett területen speciális, helyi érzéstelenítő krém, ennek használatáról egyeztethetünk a gyermekorvossal, akárcsak arról, hogy a gyermek hadd válassza meg, hol szeretne ülni akkor, amikor beoltják.

Azt viszont mindenképp kerüljük el, hogy a gyermeket akarata ellenére, erőszakkal lefogja bárki is az oltás beadása érdekében. Ismét egy saját példa: egyszer várakozás közben tanúja voltam annak, ahogyan egy asszisztens egy a tűtől tartó kislány szüleit a lefogásról próbálta meggyőzni a gyermek füle hallatára. Azzal érvelt, hogy beletörik majd a tű a tiltakozás miatt, miközben az apa és az anya közt érzékelhetően nem volt egyetértés a lefogás kérdésében. Egy ilyen élmény traumatizálja a gyermeket, és a jövőbeni együttműködést hátráltatja. A valóságban az, ha a gyermek a szülő ölében lehet vagy átkarolhatja őt, a legtöbb esetben segít.

Figyelemelterelés minden előtt

Ha a gyermek nem feszíti be izmait félelmében, sokkal kevésbé lesz fájdalmas az oltás, ezért tereljük el figyelmét bármivel, ami nála működik. Ha ez egy mese, legyen az, ha pedig valamilyen vicces közös tevékenység, akkor az. De akár az okostelefonos mesenézés is megoldhatja a helyzetet.

Hamarosan olthatók az öt év fölöttiek is
Amerikában már az első héten 15 millió adag vakcina beadására lesz lehetőség, most már csak a CDC döntésére várnak a szülők. Elolvasom!

Ünnepeljük meg a sikert!

Még ha volt is nehezebb pillanat, akkor is ismerjük el, hogy gyermekünk valami fontos és nehéz megpróbáltatáson van túl! Ez lehet egy kedvelt közös program vagy akár valamilyen kisebb nyalánkság is. Én általában már úgy érkezem a rendelőbe, hogy táskámban ott lapul az a csokoládétojás, amelyet onnan kilépve azonnal kezébe kap lányom és fiam is oltás után. De ugyanennyire fontos, ha nem még inkább, hogy szóbeli dicséret is kísérje az eseményt, mellyel megerősítjük a gyermekben, hogy ahogyan felülkerekedett félelmén, vagy elviselte a nehézséget, az nagy teljesítmény volt.