A székletvisszatartás hátterében leginkább szorongás állhat - de kié?

Gyakori, általános, visszatérő probléma: ezekkel a jelzőkkel illeti Nagy Klára klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus a székletvisszatartást, amellyel minden évben jelennek meg családok rendelőjében. A háttérben rejlő okokról és a szülői aggodalmakról beszélgettünk a szakemberrel.

Székletvisszatartás kapcsán a pszichológushoz érkező szülők általában túl vannak már kúpokon és cseppeken: Nagy Klára szerint sok szülő elveszettnek érzi magát azzal kapcsolatosan, mi az egészséges és mi a problémás a szobatisztaságba belenőtt gyermekek ürítési szokásai terén. Természetesen legelőször a szervi okokat kell kizárni a gyermekorvos bevonásával, ezután kerülnek hozzá a gyerekek.

A szorongás a leggyakoribb okForrás: 123rf.com

Tanácstalan lehet a szülő

„Csecsemőkkel megszokjuk, hogy a napi öt és az ötnaponta egy széklet is normálisnak számít, innen kerülünk a két és fél-három éves korba, abba a fejlődési szakaszba, amikor a gyermek feladata a szabályozás elsajátítása, a megtartás és elengedés megtanulása." – fogalmaz a szakember, aki szerint bármilyen életszakaszban is forduljon elő a székletvisszatartás, annak háromféle oka lehet. Leggyakrabban a szülő szorongása alakítja ki a helyzetet, esetleg a gyermeké, vagy valamilyen trauma állhat annak hátterében.

Amennyiben a szülői szorongás kivetítődése okozza a széklet visszatartását, azt a szülőn keresztül is lehet megoldani. Ez is érthető probléma egyébként, komoly megfelelési kényszer van ma az anyákon és apákon, az óvodák által követelt szobatisztaság is kényszer, és az is előfordulhat, hogy a szülő nem tud megbízni abban, hogy gyermeke, aki egyébként szobatiszta, valóban érett a feladatra.

Sok a fehér folt a gyermek ismeretei közt

A gyermeki szorongás hátterében az áll, hogy tudásuk számtalan fehér foltját saját fantáziájuk szüleményeivel töltik ki.

„Minél több lyukat kell kitölteniük, annál nagyobb a szorongás. Van, aki nem mer vécére ülni, mert azt gondolja, a Dunából feljön a cápa és a fenekébe harap. De az elengedést hátráltathatja az is, hogy a széklet megformált dolog, ami mégis a testem része, ezt elengedni nehéz"  

– mondja a gyermekpszichológus. Fantáziával kitöltött lyukak minden gyermek esetében vannak, de minél kevesebb megválaszolt kérdés van egy kisgyermek életében, vagy minél nehezebben hangolódnak rá a szülők arra, hogy az ő nyelvén adjanak neki válaszokat, annál többet kell saját magának megmagyaráznia, így nő benne a tér a szorongásra.

Nem szabad semmit erőltetni

Ha a problémák kezdete időben köthető például egy nagyszülő halálához, az összefüggés érthető: ez olyan élethelyzet, amelyben traumatizálódik az ember, ráadásul a megtartás-elengedésben ott rejtőzik a halál témája is.

Okok a székrekedés mögött
Az állapotot kialakíthatja a helytelen táplálkozás, a kevés mozgással járó ülő életmód, a túlzott stressz és a rendszertelen étkezés, a székelési inger elfojtása, bizonyos gyógyszerek alkalmazása (például egyes antidepresszánsok), változás a megszokott életvitelhez képest, valamint egyes betegségek. Elolvasom!

A helyzet kezelésében mindenképp fontos, hogy minél kevésbé próbáljuk irányítani a gyereket, inkább hagyjuk őt. A játék, a gyurmázás, a sarazás és a hasonló tevékenységek segíthetnek. Fontosak ugyanakkor a lehető legtermészetesebb szülői reakciók: ha a gyermek látja a toalettet használni szülőjét, amit sok kisgyermekes anya és apa el sem tud kerülni, az példát mutat, míg ha a székletre negatív megjegyzéseket tesznek, az hátráltató tényező.