Babahordozás télen: okosan öltözve nem probléma

Beköszöntöttek a csípős hideget is hozó késő őszi napok, a babájukat hordozó anyáknak hoztunk tippeket arra, hogyan ússzák meg ezt az időszakot óriási anyagi befektetés nélkül.

A babahordozás hidegben sem megoldhatatlan, sőt: a valóságban rengeteg megoldás várja azokat, akik nem akarnak vagy tudnak lemondani erről késő ősszel és télen sem. A hordozós kabátok és pulóverek megjelenése nagy könnyítés, de nem muszáj súlyos tízezreket fizetni azért, hogy megfelelő ruházatunk lehessen ezekben a hónapokban.

A hordozós kabát praktikus megoldásForrás: 123rf.com

Egyszerű, de drága lehet a hordozós ruházat

Természetesen külföldi mellett már számos hazai márkától elérhető hordozós pulóverek és kabátok egyszerű megoldást jelentenek a hidegben való hordozásra, de némelyikükért igen mélyen kell a zsebbe nyúlni. Ha rá tudjuk szánni a pénzt, van is hozzáadott érték ezekben a darabokban: gyakori a vízlepergető anyag, létezik kabátból kivehető pulóveres megoldás, az anya és a baba is kaphat sálat és kapucnit is szettben. De van élet ezen túl is!

Trükkök a költséghatékony téli hordozáshoz

Az első hónapok az elöl hordozásról szólnak: ilyenkor gyakran megfelel az is, ha a divat helyett praktikumról van szó, hogy egy nagyobb méretű pulóvert vagy kabátot veszünk fel, amelyet a baba hátán is össze tudunk cipzározni vagy gombolni, hogy aztán melegben pihenhessen. Én így kezdtem öt éve a hidegben hordozást: egy XL-es, kályhameleg pulóverrel. A baba kicsit több ruhát kapott, a lábára extra, meleg zokni húztam, engem pedig ő is melegített pluszban.

Amikor háti hordozásról van szó, szintén megoldás lehet a nagyobb méretű kabát vagy pulóver, amennyiben elég magasra kötjük a kendőben vagy formázott hordozóban a gyermeket. Ilyenkor saját hátunk felső részének védelméről érdemes még gondoskodni.

Ha már kabát kell, érdemes az átalakításon is elgondolkodni. Egyszerű kabátot hordozós betéttel elöl vagy hátul hordozóssá alakíthat egy varrónő, ha megfelelő ismeretei vannak arról, milyen követelményeknek kell megfelelnie a ruhadarabnak. A szolgáltatást kínálják is többen, ilyenkor egy régi saját kabát vagy egy e célra vásárolt ruhadarab átalakítása is megoldás lehet.

Külön is öltözhetünk

A közös öltözködés mellett lehetséges az is, hogy a hordozást külön öltözve folytatjuk, bár bevallom, a hordozás intimitását nekem a közös öltözés nyújtotta télen is – arról nem is beszélve, hogy a kis szuszogó csomag pluszban melegített engem is. Ha nem így döntöttem volna, választhattam volna hordozós takarót: ez az egyszerű, de nagyszerű találmány többféle évszakra kialakítva kapható, csak rá kell teríteni a hordozóban levő gyermekre, majd rögzíteni magunkon. Ha épp enyhébb napunk van, akkor a funkciót akár egy vastagabb sállal, kendővel vagy polártakaróval is kiválthatjuk.

Többemberes babák: hordozásra születnek
Nagy igényük van a testközelségre, folyton ölben lennének: a hordozás a többemberes babát gondozóknak hatalmas segítség. Elolvasom

Végül, de nem utolsósorban dönthetünk úgy is, hogy kabátunkon kívül, overallban kerül a baba a hordozóeszközbe. Ez a megoldás kicsit trükkösebb, mivel a meleg holmiba öltöztetett pici hordozóba vagy kendőbe tétele nehezebb lehet, a csúszósabb anyagok ilyenkor kerülendők mindkét fél ruházata terén. Nem lehetetlen ugyanekkor ez sem: érdemes próbálgatni, kikísérletezni, nekünk – és gyermekünknek – milyen megoldás a legideálisabb. Ha megtaláltuk azt, ne csak az újonnan vásárolható eszközök és kiegészítők közt válogassunk: az interneten komoly másodpiaca van mind a hordozóeszközöknek, mind a hordozós ruházatnak, akár az ár töredékéért is hozzájuthatunk a szükséges darabokhoz.

Tippek a baba öltöztetéséhez

Ha közös öltözetben hordozunk, nem kell télen bebugyolálni a kicsit!
Őt a kabáton túl a hordozóeszköz is melegíti, ezért benti ruháján felül ne adjunk rá nagyon sok réteget.
Amire figyelni kell, az a láb és a fej védelme: igazán meleg kabát alatt egy extra zokni is elég lehet, vagy adjunk rá hordozós tutyit!
A sapka mellett érdemes lehet igazán csípős hidgeben az érzékenyebb babák arcát krémmel is védeni az időjárás viszontagságaitól