Minden, amit tudni akartál az 5-11 évesek oltásáról

Amerikában már oltják az 5-11 éves korosztály képviselőit a Pfizer számukra optimalizált vakcinájával: ha kérdésed van az oltással kapcsolatosan, összeállításunkban jó eséllyel választ kapsz rá!

A gyermekek koronavírus elleni oltását sok szülő várja már körmét rágva, de sokan vannak olyanok is, akikben kérdések merültek fel a vakcinával kapcsolatosan. Igyekeztünk egyetlen összeállításban megválaszolni minden lehetséges kérdést: íme!

Amerikában már gyűlik a tapasztalatForrás: 123rf.com

Milyen dózist tartalmaz?

A felnőttek 30 mikrogrammos vakcinájához képest harmadannyit, 10 mikrogrammot. A CDC szerint kisebb tűt is használnak beadásakor, mint a felnőttek esetében.

Nem fogják összekeverni a felnőttek oltásával?

Ez valóban kellemetlen lenne a háromszoros hatóanyagmennyiség miatt, de a gyártó tett is ellene. A 12 év fölöttieknél alkalmazható vakcina lila kupakos fiolában, a gyerekeknek szánt narancssárga kupakosban érkezik. A gyerekek oltását egyébként hat, míg a felnőttekét 9 hónapig lehet ultra alacsony hőmérsékleten tárolni, hivatalos adatok szerint a felnőttek esetében egy fiola hat, míg gyerekeknél tíz adagot tartalmaz.

Biztonságos egyáltalán?

Egyértelműen igen. Az erőteljes védelmet kialakító vakcina biztonságos és jól tolerálható a kisgyermekek körében is, amit 2200, klinikai kísérlet keretében oltott gyermek tapasztalatai, megfigyelése és rajtuk végzett vizsgálatok igazolnak. Az Amerikában már megkezdett oltási kampány várhatóan megerősíti ezeket a tapasztalatokat.

Számítsunk oltási reakcióra?

A klinikai kísérletek során enyhe vagy közepes erősségű mellékhatásokról számoltak csak be a gyermekek és szüleik. A mellékhatások között szerepelt bőrpír és bőrduzzanat, fáradtság, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, duzzadt nyirokcsomók, hányinger és csökkent étvágy. Szívizom- és szívburokgyulladást nem figyeltek meg a kísérletben részt vevők körében, de ezek a mellékhatások a 12 év fölöttieknél is igen ritkák.

Hogyan készüljünk az oltásra?

Amerikában nem javasolják a megelőző lázcsillapító- vagy fájdalomcsillapító adását, azt viszont igen, hogy az esetleges reakciók miatt az oltást követő 24 órára ne tervezzünk nagyobb programot, bár azt, hogy melyik gyermeket viseli meg az oltás jobban és kevésbé, előre nem lehet tudni.

Itthon még várni kell ráForrás: 123rf.com

Ki fogja oltani a gyermekem?

Erről még korai beszélni, de a szakértők szerint nem lehet ugyanazt az utat bejárni a gyerekeknél, mint a felnőttek esetében, valószínűleg ezért a gyerekorvosokra és a gyermekkórházakra hárul majd a feladat java.

Nem is kell maszkot viselnie gyermekemnek az iskolában, ha beadattam a vakcinát?

A helyi szabályzások nem valószínű, hogy drasztikusan változnak majd, mivel a gyermekek részére kötelezővé tett oltás ötlete eddig fel sem merült, így egy osztályban oltott és oltatlan gyerekek egyaránt ülhetnek jelenleg és a jövőben is. A maszk így valószínűleg marad.

Miért van szükség arra, hogy gyermekemet beoltsák, ha nem is veszélyes rá a koronavírus?

Ezt nem jelenthetjük ki ilyen egyértelműen: hiába könnyű a betegség lefolyása a legtöbb gyermeknél, halálos áldozatot is szedett a koronavírus a 12 év alattiak körében is, ráadásul a kicsik szüleiknek, nagyszüleiknek is átadhatják a megbetegedést akár akkor is, ha a felnőttek oltottak, hiszen áttöréses fertőzések is előfordulnak. A terjedés megelőzése érdekében érdemes tehát a gyerekek oltását is megfontolni.

Ritka, de veszélyes szövődmény ráadásul esetükben a sokszervi gyulladás, amelynek rizikóját jobb elkerülni.

Mikor lesz elérhető itthon is a vakcina?

Erre nehéz válaszolni. A Pfizer megkezdte az engedélyeztetést az európai gyógyszerhatóságnál, az EMA-nál annak október 18-i közleménye szerint. Amerikában október elején kezdődött meg a folyamat, de a hatóságok működésének gyorsasága nem összehasonlítható, ráadásul Amerikában az engedély kiadásának napjára már nagy mennységű vakcina állt rendelkezésre az egyes oltóhelyeken.

Minden amerikai gyereknek jut oltás
28 millió az 5-11 év köztiek száma Amerikában: annyi oltást vásárol a Pfizertől az ország, hogy mindnyájukat immunizálni lehessen azzal. Elolvasom

És az öt év alattiakkal mi lesz?

Jelenleg is zajlanak a klinikai kísérletek ebben a korosztályban is, ezek eredményeinek befutásától függ, mikor kezdődhet el a számukra optimalizált oltás engedélyeztetése. Fél év alattiak részére ugyanakkor nem készül vakcina.