Nem akarok a doktornénihez menni!

Amikor gyermekednek mondod, hogy „megyünk az orvoshoz" lehet, hogy aggódni fog egy kicsit a látogatás miatt. Függetlenül attól, hogy a házi orvoshoz mentek egy rutinvizsgálatra vagy szakorvoshoz mentek egy probléma miatt, a gyerekeknek félelmeik lehetnek, esetleg bűntudatot is érezhetnek.

Néhány ilyen érzés könnyen felszínre kerül, így a gyerekek ezt jelezni fogják, de sok kicsi ezeket a félelmeket inkább titkolja. Íme néhány tipp, hogyan segíthetsz gyermekednek legyőzni aggodalmait. Milyen félelmeik lehetnek a gyerekeknek az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban?

Szülőként segíthetsz gyermekednek legyőzni az orvosi vizsgálat okozta aggodalmaitForrás: 123rf.com

Ami miatt a gyerekek aggódnak, amikor orvoshoz mennek, a következők:

Elválasztás

A gyerekek gyakran attól tartanak, hogy szüleik a vizsgálat alatt egyedül hagyják őket, és egy másik szobában várnak. Ez a titokzatos/ az ismeretlen vizsgálat során az elválástól való félelem leggyakrabban 7 év alatti gyerekeknél fordul elő, de előfordulhat az idősebb gyerekeknél is.

Fájdalom

A gyerekek attól tarthatnak, hogy a vizsgálat vagy az orvosi beavatkozás egy része fájni fog. Sok gyermek amiatt aggódik, hogy esetleg szurit (injekciót) kap.

Így segítsd gyermeked oltás előtt, ha fél a tűtől
Küszöbön áll az 5-11 éves korosztály koronavírus elleni oltásának lehetősége is, így valószínűleg több szúrást kap sok gyermek, mint egy átlagos évben. Elolvasom

Az orvos

Néhány gyerek aggodalma az orvos viselkedésével kapcsolatos.

A gyerek félreértelmezheti az olyan tulajdonságokat, mint a gyorsaság, a hatékonyság vagy a távolságtartó hozzáállás, és szigorúságnak, ellenszenvesnek vagy elutasítónak tekintheti ezeket.

Az ismeretlen

A gyerekek néha attól tartanak, hogy egy egészségügyi probléma sokkal rosszabb, mint azt a szüleik mondják nekik. Vannak, akiknek egyszerű problémáik vannak, mégis attól tartanak, hogy műtétre vagy kórházi kezelésre szorulnak; egyes gyerekek attól is félnek, hogy meghalhatnak, főleg ha a közelmúltban történt ilyen a környezetükben. Ezenkívül a gyerekeknek gyakran van bűntudata: azt gondolhatják, hogy betegségük vagy állapotuk büntetés valamiért, amit tettek vagy elmulasztottak megtenni. Azok a gyerekek, akik bűnösnek érzik magukat, azt is hihetik, hogy a vizsgálatok és az orvosi eljárások a büntetésük részét képezik.

Hogyan segíthetek a gyerekemnek?

 • Ösztönözd gyermekedet, hogy fejezze ki félelmeit, és beszéljetek ezekről! Íme néhány gyakorlati módja ennek:
 • Beszélj arról, hogy miért mentek orvoshoz!
 • Készítsd fel a gyerekedet úgy, hogy előzetesen értesítsd a látogatásról, hogy ne legyen meglepetés! Amikor elmagyarázod a látogatás célját, beszélj pozitívan az orvosról!
 • Ha rendszeres egészségügyi vizsgálatra mész, magyarázd el, hogy ez egy rutin látogatás. Például: „Az orvos ellenőrizni fogja, hogyan nősz és fejlődsz, emellett kérdéseket tesz fel és megvizsgál, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tested egészséges. És lehetőséged lesz feltenni bármilyen kérdést a testeddel és az egészségeddel kapcsolatban."
 • Magyarázd el, hogy minden egészséges gyerek orvoshoz megy ilyen látogatásokra!
 • Ha a látogatás egy betegség vagy más állapot diagnosztizálására és kezelésére szolgál, magyarázd el – nem ijesztő nyelvezeten –, hogy az orvosnak „meg kell vizsgálnia téged, hogy megtudja, hogyan lehet ezt orvosolni, és miként segítsen a gyógyulásban".

Beszélj minden negatív érzésről!

Ha gyermeked betegsége vagy egyéb állapota miatt fordulsz orvoshoz, beszéld meg az egészségügyi problémát számára érthető módon, és nyugtasd meg gyermeked, pl: „Ezt nem az okozza, amit tettél vagy elfelejtettél megtenni. Sok gyereknél előfordulnak ilyen betegségek. Szerencsések vagyunk, hogy vannak orvosaink, akik megtalálják az okokat, és tudják, hogyan segíthetnek nekünk a gyógyulásban!"

Ha te vagy partnered hasonló állapotban voltak (vagy vannak), mondd el gyerekednek, hogy nem csak ő érzi így magát.

Az a tudat, hogy mások is átestek ugyanezen, segíthet enyhíteni a félelmeket.  

Ha gyermeked olyan dolog miatt fordul orvoshoz, ami miatt más gyerekek (vagy akár felnőttek) kinevethetik, dolgozz a szégyen és hibáztatás enyhítésén. Mások gyakran félreértik például a fejtetű, a féreg okozta problémákat, valamint a nappali vagy éjszakai ágybavizelést. Biztosítsd gyermekedet, hogy az állapot nem az ő hibája és sok gyereknek volt már ilyen.

Minden, amit tudni akartál az 5-11 évesek oltásáról
Amerikában már oltják az 5-11 éves korosztály képviselőit a Pfizer számukra optimalizált vakcinájával: ha kérdésed van az oltással kapcsolatosan, összeállításunkban jó eséllyel választ kapsz rá! Elolvasom

Mit kell tudni a gyerekeknek a rutinvizsgálatokról?

A fiatal gyerekek játék közben tanulnak a legjobban, és ez egy módja annak, hogy választ kapjanak minden kérdésükre és beszéljenek a félelmeikről.

Használhatsz babát vagy mackót, hogy megmutasd kisgyermekednek, hogyan méri meg az orvos vagy a védőnő a magasságot és a súlyt, és bemutathatod a rutinvizsgálat egyes részeit.  

Gyeremekeddel "orvosos" játék közben begyakorolhatjátok, mi történik majd a rendelőbenForrás: 123rf.com

Számos gyermekkönyv áll rendelkezésre az orvoslátogatás magyarázatához. Az is segít a szerepjátékban, hogy megmutasd,  mit tehet az orvos:

 • használj vérnyomásmérő mandzsettát a "kar átöleléséhez"
 • nézz a szájába (és csak néhány másodpercig le kell tartania a nyelvet egy speciális pálcával, hogy lássa a torkot)
 • nézz a szemekbe és a fülekbe
 • játék fonendoszkóppal hallgasd a mellkasát és a hátat
 • simogasd vagy nyomd meg a hasát, hogy érezze milyen érzésre számítson
 • ütögesd a térdét
 • nézd meg a lábakat

Ezáltal a gyermek számára már nem lesz ismeretlen, hogy mi fog vele történni a vizsgálat során. A vizsgálat közben is mondhatod gyermekednek, hogy például úgy nyissa ki a száját, ahogyan azt már otthon gyakoroltátok.

Fontos, hogy a szülő saját félelmeit, ne vetítse át gyermekére, hiszen, ha a szülő kiegyensúlyozottan érkezik a vizsgálatra, az a gyermeket is megnyugvással tölti el.  

A legtöbb gyermekorvos matricával, apró ajándékokkal, keksszel várja a gyermekeket a jobb élmény érdekében.