3 módszer az erős csontok építésére

Könnyű természetesnek venni a csontjainkat, hiszen minden munkájukat a színfalak mögött végzik. De ha egy csont eltörik, az nagy baj. A csontoknak időbe telik a gyógyulása, még gyerekeknél is.

A gyermekkori erős csontozat jó kezdet a csontok egészségének az egész élet során. Gyerek és tinédzser korunkban építjük fel a teljes csontsűrűségünket. A csontok felépülése körülbelül 20 éves korunkig tart. A további életünk során a csontok időről időre megújulnak. Az öregedéssel csontjaink fokozatosan gyengülnek.

A gyermekkori erős csontozat jó kezdet a csontok egészségének az egész élet soránForrás: 123rf.com

Az erős csontozatú gyerekeknek nagyobb esélyük van későbbi életükben elkerülni a csontgyengeséget. A szülők segíthetnek abban, hogy a gyerekek megkapják az egészséges csontok 3 kulcsfontosságú összetevőjét:

  • kalcium,
  • D-vitamin és
  • testmozgás.

1. Adj magas kalcium tartalmú ételeket gyermekednek!

A kalcium egy ásványi anyag, amely egészséges csontokat épít. Megtalálható a tejtermékekben, a babban, néhány diófélében és magvakban, valamint a zöld leveles zöldségekben. Gyakran hozzáadják olyan ételekhez is, mint a narancslé vagy a gabonafélék.

  • Hogyan segíthetnek a szülők?

Ösztönözd gyermekedet magas kalcium tartalmú ételek fogyasztására:

Ha gyermeked tejterméket eszik, változó, hogy milyen mennyiségben van rá szüksége. A fiatalabb gyerekeknek 2-3 adag zsírszegény tejtermékre lehet szükségük naponta, míg a nagyobb gyerekeknek 4 adagra.

Próbáld meg a szokásos élelmiszereket magas kalcium tartalmú változatokkal helyettesíteni. Vásárolj mogyoróvaj helyett mandulavajat vagy normál gyümölcslé helyett pl. kalciummal dúsított narancslevet.

Fiatalkorban előzhető meg az időskori csontvesztés
A csontok egészségét részben a genetika határozza meg, de mi magunk is sokat tehetünk érte. Mmaximális csonttömegünket 25–30 éves korunk körül érjük el, majd a következő 10–20 évben a csonttömeg egyensúlyban van. A későbbi csontritkulást megelőző "alapozást" tehát mindenképp fiatal korban kell elkezdeni. Elolvasom

 2. Adj D-vitamin-kiegészítőt gyermekednek!

A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását. De a legtöbb gyerek nem eszik sok D-vitamint tartalmazó ételt. Mivel a D-vitamin nagyon fontos, az orvosok azt javasolják, hogy minden gyerek vegyen be D-vitamin-kiegészítőt.

  • Hogyan segíthetnek a szülők?

Kérdezd meg gyermeked orvosát vagy dietetikusát, hogy mennyi D-vitaminra van szüksége gyermekednek és hogyan juthat hozzá. Az élelmiszereken és étrend-kiegészítőkön kívül a nap UV-sugarainak köszönhetően juthatunk D-vitaminhoz. De fontos, hogy megfelelően védd gyermeked bőrét naptejjel, ruházattal és árnyékolóval.

Nem mindegy, mit sportol a gyerek: a nyomás hatására a test erősebb csontozatot épít felForrás: 123rf.com

3. Bátorítsd gyermekedet testmozgásra!

 

Izmaink annál erősebbek lesznek, minél többet használjuk őket. Ugyanez igaz a csontokra is.  

Az olyan tevékenységek, mint a séta, futás és hegymászás, különösen jók a csontépítéshez. Súlyhordó tevékenységnek nevezik őket, mert izmaink erejét és a gravitációt használva nyomást gyakorolnak csontjainkra. A nyomás hatására a test erősebb csontozatot épít fel.

Az olyan tevékenységek, mint a biciklizés és az úszás, nem hozzák létre ezt a teherbírást, ezek a test általános egészségére vannak jó hatással, ezért a gyerekeknek is kell néhány súlyzós/súlyhordó gyakorlatot végezniük.

  • Hogyan segíthetnek a szülők?

Győződj meg arról, hogy gyermeked minden nap legalább egy órát mozog, beleértve a súlyzós gyakorlatokat is.

Mindenkinek elegendő kalciumhoz és D-vitaminhoz kell jutnia a megfelelő testmozgás végzése mellett. Ez a hármas a gyerekek számára különösen fontos!  

Tanulási nehézségekkel, viselkedészavarral sem lehetetlen a rendszeres sport
Vannak gyerekek, akik képtelenek egy helyben maradni, mások tanulási nehézségekkel küzdenek. Az azonban közös, hogy a sportolás pozitív élményt nyújt számukra. Elolvasom