Pattanás, a kamaszkor megkeserítője

Legutóbb a H&M kampánya hívta fel a figyelmet a kamaszok egyik legnehezebben elfogadott nehézségére, a pattanásos bőrre. Mesterkozmetikust kérdeztünk, mit lehet tenni ezzel a problémával. 

A cég kezdeményezése pozitív újdonság, ám filozófiáját tekintve nem egyedülálló. Manapság egyre több divatmárka indítványozza, hogy minél elfogadóbbak legyünk másokkal szemben. Számos olyan dolog érinthet minket is, amelyről nem tehetünk, következtében a társadalom mégis megvet valamilyen szinten. Legyen szó egy hormonális problémáról, elhízásról vagy olyan dologról, ami a pattanások kialakuláshoz vezethet. Tudnunk kell kezelni a helyzetet, illetve fontos a megelőzés is.  A pattanások kialakulása gyakori bőrpanasz, szinte mindenki tapasztalta már magán. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Ronthat a helyzeten, ha az apró, gyakran viszkető vagy fájdalmas pöttyöket vakarjuk, piszkáljuk. Bár ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős érzelmi stresszt is okozhat.

Pattanásos bőr esetén fontos a megfelelő kezelés, hiszen így csökkenthető a gyulladás kialakulása és  megelőzhető a hegesedés. A fránya bőrhibák jellegzetesen azokon a területeken alakulnak ki, ahol sok a faggyúmirigy, tehát az arcon, a nyakon, a háton, a vállon és a mellkason.

A bőrápolás mellett az egészséges táplálkozás is fontos.Forrás: 123rf.com

Fontos, hogy a pattanást ne nyomkodjuk, mert attól még jobban begyulladhat, rosszabb esetben el is fertőződhet, különösen, ha a tisztítatlan arcunkhoz nyúlunk, és/vagy a kezünk mosatlan. Otthon kizárólag óvatosan, steril bőrfelületet, fertőtlenített kézzel szabad megnyomkodni, de biztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a dolgot.

Kamaszkortól különösen nagy figyelmet kell fordítani az arctisztításra, de azért nem kell túlzásba vinni. Elég egy könnyed, zselés vagy krémes, a bőr típusának megfelelő arclemosó, esetleg tonik. Sokféle kozmetikumra semmi szükség. Érdemes gyógykozmetikumokat választani, mely illatanyagoktól, színezőanyagoktól mentes és lehetőleg nem túl lúgos krémhatású. Bőrgyógyásztól is tanácsot kérhetünk a személyre szabott ápolás érdekében. A szakorvos olyan patikában kapható szereket is felírhat vagy ajánlhat, melyek segítenek a pattanások kezelésében.

Ronthat a helyzeten, ha az apró, gyakran viszkető vagy fájdalmas pöttyöket vakarjuk, piszkáljuk.Forrás: 123rf.com

A bőrápolás mellett az egészséges táplálkozás is fontos. A rostokban gazdag élelmiszerek segítenek,  a cukros termékek ártanak.

Mivel a pattanás valójában egy kis seb, hegesedés maradhat utána. A javulás alatt a bőrből kiemelkedő hegszövet vérellátása mérséklődik, a terület elhalványodik. A súlyos fokozatba tartozó pattanások komoly hegeket hagyhatnak, ami lehet bőrfelszínből kidomborodó vagy a bárányhimlő maradványtünetéhez hasonlóan bőrfelszínbe mélyedő. 

A nehéz időszak idején se feledjük, hogy a pattanásos bőr csak átmeneti állapot.  

Ahogyan a H&M kampánya is üzeni, mindenki úgy szép, ahogyan van. A világ egyre elfogadóbb, és reméljük, hogy a jövőben ez még fokozódik.