Jól ülsz?

A helyes ülést már gyerekkorban tanítani kéne, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni. A helytelen ülés pedig melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A sok ülés a gerincbetegségek mellett növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is – olvasható a Semmelweis Egyetem korábbi sajtóközleményében.

Az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás

Sajnos, az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről. Aki naponta több órát ül, jó ha tudja, hogy az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás.

A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mindezek elkerülhetők célzott aktív mozgással

A mozgás jó vérellátást biztosít az izmokban, és elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le.  

A helyes ülést azért is szükséges minél előbb megtanulni, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni (többek között az alsó végtag izmai, valamint a mellkas izmai, és ez utóbbi kihat a légzésre is). A helytelen ülés melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

A helyes ülés alapszabályai  

  • Üléskor akkor helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van.
  • Az ülőfelület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot.
  • A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét. Jó, ha a derék is megtámasztott.
  • Aktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna.
  • Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.
Fontos, hogyan ülünk, érdemes figyelni a részletekre.Forrás: 123rf.com

A gyereknek érdemes olyan gyerekszéket választani, amely igazítható a testmagasságához, így a növekedés minden fázisában biztosítja a helyes ülést.

Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány aktív gyakorlatot. Ez hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében (pl. trombózis ellen).

Ajánlott ülés közben is gyakorlatokat végezni, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást.

Munkából hazaérve lehetőleg kerüljük az ülést, helyette inkább feküdjünk kemény felületre (a földre) és polcoljuk fel Z-alakban a lábat, ugyanis ez a legpihentetőbb testtartás, tehermentesíti a gerincet.

Napi félóra mozgás kell, és nem elég csak sétálni

A csontnak a nyomásra, a szalagoknak, inaknak a feszülésre, az izmoknak pedig az összehúzódásra van szükségük. Ezért

elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás.

Napi fél óra az ajánlott, de nem elég csak a séta, ajánlott dinamikus tornagyakorlatokat, úgynevezett kardio mozgást (120 fölé menjen a szívfrekvencia) is végezni (ilyen lehet az úszás, a biciklizés, de a sportok mellett akár a tánc is).

Napi szinten szükség van az izmok erősítésére és nyújtására is, valamint a testtudatot erősítő gyakorlatokra, ilyen például a jóga, a Pilates, a testtartáskorrekciós gyakorlatok.

Itt is érvényes a fokozatosság elve

Mozogni minden korban el lehet kezdeni, fontos azonban, hogy senki ne hirtelen, és ne nagy terheléssel kezdje, hanem fokozatosan. A szakemberek szerint veszélyes, amikor a hónapokig nem mozgó emberek tavasszal kimennek a kertbe vagy ház körüli munkát végeznek, és rögtön túlerőltetik magukat.