Kamaszként koronavírus idején

A tinédzserek társas kapcsolatai igencsak megsínylették az elmúlt másfél évet: a hónapokon át tartó digitális oktatás, a személyes kapcsolattartás hiánya, a távolságtartás nehezítették mindennapjaikat. Az ebből fakadó problémákat talán nem is látjuk át a maguk komplexitásában, pedig tény, hogy a tinédzserkor nagyon fontos időszak a társas kapcsolatok kialakításának szempontjából.

Az ember szociális lény: túlélésének záloga is a társas kapcsolatokban rejlik, nem csoda, hogy a távolságtartás merőben természetellenes viselkedés mindannyiunk számára. Közel lenni ahhoz, aki fontos nekünk elengedhetetlen, ráadásul olyan nehéz időkben, mint egy világjárványé, még elemibb szükségletünk van a fizikai kapcsolatra, az összetartozás megnyugtató érzetére a teljes zűrzavarban. A kognitív és érzelmi fejlődés, valamint a kapcsolatok és a kötődés kialakulásának szempontjából mindenki számára fontosak a társas kapcsolatok, melyek még a testünk adta fiziológiás stresszválasz szabályozására is hatnak. Ez felnőttek esetében is így van, de gyermekeknél, tinédzsereknél sincs másképp.

Mindenképp viharos időszak

A kamaszok mindezen túl éppen hormonális viharok és testi átalakulások közepette állnak: átmeneti időszakot élnek meg a gyermeki lét és a felnőttkor között, melynek része saját maguk újrapozicionálása társas viszonyaikon belül. Azt senki sem vitatja, hogy a járvány kontroll alá vonásának szempontjából szükség volt a korlátozásokra és a karanténra, de egy kutatás szerint az intézkedések hatásával a kamaszok mentális egészségére eddig nem foglalkoztak még elég behatóan.

Hiányzott a tiniknek a barátokkal töltött időForrás: 123rf.com

Ilyen problémák fakadnak az elzártságból

Stressz, reménytelenség, rendszertelen étkezés, ingerszegény mindennapok, kötöttségek és akár abúzus is érhette az otthonaikba zárt tiniket – ezek még csak a rövid távú következmények. Az agyi fejlődés elmaradása, elhízás, szenvedélybetegségek kialakulása, illetve akár az érzelmek feldolgozására való képtelenség és pszichiátriai betegségek is kialakulhatnak a kutatók aggodalmai szerint hosszabb távon, amelyek miatt elengedhetetlenül fontos a főként azoknak a kamaszoknak a figyelemmel követése, akiknek mentális egészsége már a járvány kitörése előtt is labilis volt.

Átalakuló kapcsolatok

Nem kell persze azért a legrosszabbra gondolni, viszont fontos megismerni, milyen közös érzelmek jellemzik a koronavírust megélt kamaszokat. Egy amerikai tanulmány azt az aspektust domborítja ki, mely szerint a tinik barátaikkal több időt töltenek el békeidőben, mint szüleikkel: a gyermek-szülő kapcsolatba több feszültség és kevesebb intimitás kerül, a kortárs és romantikus kapcsolatok pedig az identitáskeresés terepévé válnak, miközben az önállóságnak teremtenek alapokat. A megélt érzelmek ebben az időszakban igen intenzívek.

A társas helyzetek segítik a felnőtté válást isForrás: 123rf.com

Így vallottak gondjaikról

A kutatás szerint a kamaszok számára ebben az időszakban a társas kapcsolatok akadályoztatottsága, az otthonról való elszabadulás lehetetlensége, a túl sok családdal töltött idő, a vírus miatti aggodalmak, érzelmi zavarodottság és az iskolai stressz okoztak gondot. Családjukkal több időt tölthettek és több támogatást is kaptak tőlük, de a barátokkal töltött idő kiesett, ezáltal a legtöbben úgy érezték, kapcsolataik megsínylették a pandémiát.