4+1 dolog, amire figyelj az első szexuális élményed előtt

Felmérések szerint a fiatalok átlagosan 15 éves korukban esnek át első szexuális élményükön. A saját és a másik testének felfedezéséhez rengeteg új élmény társul, ami csak akkor lesz kellemes emlék, ha mind a két fél készen áll rá.

Egy pubertás korban lévő gyerek már sokat foglalkozik saját testével, elkezdi felfedezi azt. Következő lépcsőfokként elkezd fantáziálni a szexről, majd jön a valódi szexuális élmény, ami nagyon más, mint a fantázia. Az első alkalom mindenki életében nagy dolog. Akik már túl vannak rajta, most biztosan átgondolták, hogy milyen volt az a bizonyos első. Hogy azoknak, akik még előtte állnak, tökéletes legyen, adunk néhány tanácsot, amit érdemes szem előtt tartani.

A szex természetes érzéseket ébreszt a testbenForrás: 123rf.com

1. Akkor csináld, ha készen állsz rá

Sok fiatal érezheti úgy, muszáj, hogy elveszítse a szüzességét, mert a haverok/barátnők már rég túl vannak rajta. A szüzesség valóban ciki lenne? A szex természetes érzéseket ébreszt a testben, felkelti az igényt a mentális és fizikai kielégülésre. Meg kell érni hozzá, és pont attól lesz jó, hogy folyamatosan tanulja az ember. Az első szex nem megy parancsszóra. Így se a barátok ráhatása, se a fenyegetőzés – „Elhagylak, ha nem fekszel le velem!" típusú mondatok – nem túl kifizetődő. Azért tedd meg, mert a tested és az agyad erre vágyik, úgy érzed, készen állsz, és szerelmet, bizalmat érzel társad iránt. Lehet, hogy ma még nem, de két hónap múlva már igen. Ne siesd el!

2. Beszélgessetek róla

Ha mind a ketten eldöntöttétek, hogy itt az első szeretkezés ideje, akkor mielőtt belevágnátok, hasznos, ha beszélgettek is a szexről. Túl vagytok már csókon, ölelésen, előjátékon, de a szex komolyabb dolog. Hallgassátok meg egymást, ki, mire vágyik, és egyezzetek meg abban, ha valakinek fájdalmas, kényelmetlen az aktus, akkor leálltok. Ez a beszélgetés abban is segít, hogy a későbbiekben is őszinték, nyitottak legyetek egymás felé.

3. Védekezz!

Erről se az elsőnél, se a sokadik alkalommal nem szabad megfeledkezni. Első szex alkalmával a gumióvszer a legjobb megoldás, ami nem csak a nem kívánt terhesség ellen, de számos nemi betegség ellen is véd. Még ha a lány tablettával vagy másfajta fogamzásgátló módszerrel is él, akkor is tanácsos az óvszer használata, főleg, ha a másiknak nem ez az első alkalom.

Mindig gondolj a védekezésre!Forrás: 123rf.com

4. Felejtsd el a pornót

A nemzetközi felmérésekből azt látni, hogy a fiúk gyakran 10–12 éves koruk között látnak először pornót. Európai adatok szerint a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava az interneten a „pornó", ráadásul kéretlen tartalomként is sokan találkoznak szexuális témákkal. Ezeknek a hatása a testképre, az énképre, az önkifejezésre és a szexualitásra egyértelműen negatív. Sok fiatal (de felnőtt is) téves következtetést von le a pornóból, mert a valóságban a szex egészen máshogy működik. A pornós élmények helyett hasznosabb, ha figyelsz a partneredre, hogy mi esik jól neki, mit élvez. Fogadjátok el egymás tanítását és mindenre szánjatok időt.

+1. Bízz a felnőttekben

Anyu és apu, a tanárod, a nagyobb tesód, de bármelyik felnőtt, aki segíthet, nem ellenség. Nem kell mindent titkolni előlük, akár még örülnek is, ha hozzájuk fordulsz a kérdéseiddel. Fontos a szülő/felnőtt részéről is, hogy támogatóan lépjen fel, mert a „Jaj, ráérsz még ezzel kisfiam/kislányom!" típusú mondat biztos, hogy nem lesz segítség egyetlen tinédzser számára sem.