Kamaszkorban gyakori betegségek tünetei és lefolyásuk

A serdülőkor és a kamaszévek nehezek lehetnek. Akár maga a szülő, akár a tinédzser sok változáson megy keresztül, és ez számos nehézséget okozhat a mindennapokban. A tizenéves test gyermekről felnőttre változik, ingadozik a hormonszint, és ez még a tapasztalt szülők számára is okozhat bizonyos kihívásokat.

A tinédzserek, serdülők körében a gyakori betegségek is kissé egyediek. Noha a tizenévesek ugyanazokat a baktériumokat kaphatják el, mint más korosztályok, bizonyos betegségek és állapotok gyakoribbak ilyenkor, mint életünk más időszakaiban.

Fontos átbeszélni a kamasszal, hogy ezek a betegségek miként befolyásolhatják a testet és hogyan előzhetők megForrás: 123rf.com

Mononukleózis

A mononukleózist, a köznyelvben csókbetegségnek nevezik. Ezt a becenevet azért érdemelte ki, mert a tinédzserek körében a leggyakoribb és nyálon keresztül terjed. A mononukleózist az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza leggyakrabban, de a citomegalovírus (CMV) is állhat a háttérben.

A mononukleózis tünetei: súlyos fáradtság, láz, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók és fájó izmok. Mivel ezeket a tüneteket sokféle betegség okozhatja, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis egy vérvizsgálat megállapítja, hogy valóban fenn áll-e a fertőzés. A tünetek hónapokig elhúzódhatnak, és a mononukleózisban szenvedő betegek akár 18 hónapig is fertőzőek lehetnek.

Aki már átesett a betegségen, kevés az esélye, hogy újra megkapja azt. Bár ezt a fertőzést gyakran "csókbetegségnek" nevezik, átadható bármilyen módon, amely átadja a nyálat és a testnedveket, például edények, fogkefék, italok és akár ajakbalzsam megosztása közben is.

Gasztroenteritisz

A gasztroenteritisz, más nevén bélinfluenza vagy gyomor-bélhurut, gyakori betegség a tizenévesek körében. Nagyon fertőző, különösen akkor, ha valaki, aki fertőzött, nem mossa meg jól a kezét. A vírus átterjedhet más felületekre, majd egy másik személy onnan érintéssel – véletlen – megfertőzi magát, amikor megérinti a szemét, az orrát vagy a száját.

Tünetei: hányás, hasmenés, gyomorgörcs és esetenként láz. Ezek a tünetek néhány órától több napig tarthatnak. Ezen kórokozók csak tüneti kezelést igényelnek, mely a fájdalom- és lázcsillapítást foglalja magában, különös tekintettel a kiszáradás megelőzésére, ugyanis gyomorinfluenza esetén ez jelenti a legnagyobb veszélyt. Ha néhány órán keresztül egyáltalán nem megoldható a folyadék szájon keresztüli pótlása, fordulj orvoshoz!

A kamaszok körében a gyakori betegségek is kissé egyediekForrás: 123rf.com

Szexuális úton terjedő betegségek

A tizenévesek körében egyre gyakoribbak a szexuális úton terjedő betegségek (STD), amelyeket néha szexuális úton terjedő fertőzéseknek (STI) is neveznek.

A gonorrhoea, a chlamydia, a szifilisz, a HPV, az AIDS/HIV és a hepatitis csak néhány olyan betegség, amely a tizenéveseket érintheti.

Még mielőtt a serdülő szexuálisan aktív lenne, fontos átbeszélni vele, hogy ezek a betegségek miként befolyásolhatják a testet, hogyan előzhetők meg, és milyen lépéseket kell tenni, ha felmerül a szexuális fertőzés gyanúja.