Legyünk elővigyázatosak online ismerkedés közben

Gyerekként a szüleink megtanítottak rá, hogy idegenekkel nem szabad szóba állni. Az utcán ez be is válhat, de az interneten más szabályok uralkodnak. Csakhogy az online térben nem mindenki az, akinek mutatja magát. Hoztunk pár tippet, hogy a végén ne Te húzd a rövidebbet.

Rengeteg rémtörténet kering arról, hogy az interneten rossz szándékú emberek rejtőznek álprofilok mögött, és a szüleinktől is ezerszer hallottuk már, hogy online térben senkiben sem lehet bízni, de vajon a 21. században tényleg minden virtuális ismerkedést el kell kerülnünk? Mennyi az esélye, hogy tényleges veszély fenyeget minket, és hogyan lehet ezt felismerni? Ha a legtöbb esetben nem is az életveszélytől kell félnünk, könnyen megeshet, hogy az ismerkedőpartnerünk nem egészen az, akinek mutatja magát, ezért megosztunk veled pár egyszerű taktikát, amivel biztonságosabban ismerkedhetsz.

Online könnyű hamis képet festeni magunkrólForrás: 123rf.com

1. Keress közös ismerősöket

Ha nem teljesen véletlenül, hanem közös érdeklődési körök vagy azonos korcsoport alapján hozott titeket össze az internet, keress olyan pontokat, ahol közös ismerősöket tudsz felfedezni. Ha vannak ilyenek, nyugodtan kérdezz rá náluk, hogy az általad online megismert személy milyen a való életben.

2. Ellenőrizd a közösségi média oldalakat

Keress rá a személyre a legnépszerűbb közösségi média oldalakon. Vannak olyanok, akik kevésbé használják ezeket, és nem osztanak meg sokat az életükről, ezt nem kell feltétlenül ijesztő jelnek venni. Inkább a következőket keresd a megismerésre váró személy oldalán:

  • Van-e rendes profilképe, amin ő látszik
  • Vannak-e további spontán jellegű képek az oldalán, amin szintén ő látszik
  • Vannak-e olyan képek, amiken meg van jelölve, a barátai osztották meg róla
  • Milyenek az ismerősei
  • Van-e bejelölt iskolája, munkahelye (ha nagyon utána szeretnél nézni a dolgoknak, ellenőrizheted azt is, hogy a megjelölt intézménynél tényleg fel van-e sorolva a tanulók/dolgozók között)
  • Mikor hozta létre a közösségi média profiljait
  • Vannak-e róla gyerekkori vagy pár évvel ezelőtti képek is
  • Milyen az átlagos aktivitása az oldalán

Fontos megemlíteni, hogy e szempontok közül csupán az egyik vagy néhány hiánya nem jelenti azt, hogy valakinek rejtegetnivalója lenne, a róla fent lévő információkat összességében értékeld. Ha nem találod meg őt semmilyen közösségi média felületen, nyugodtan megkérheted a beszélgetésetekben, hogy küldje át az elérhetőségét. Ha valakinek nincsen semmilyen közösségi média profilja a 21. században, sajnáljuk, de lehet egy rossz jel.

Első találkozás előtt kérd meg, hogy beszélgessetek video chaten vagy telefononForrás: 123rf.com

3. Ha rossz érzésed van, kérj bizonyítékot

Ha rossz érzésed van az első találkozó előtt, semmiképp se menj bele, mielőtt meg nem győződsz arról, hogy az ismerkedő partnered tényleg az, akinek mondja magát. Annál semmi sem fontosabb, minthogy biztonságban érezd magad, hiszen a belső megérzéseink sokszor helyesen próbálnak nekünk üzenni, még akkor is, ha racionális érvekkel nem tudjuk megindokolni, miért van furcsa érzésünk. Ha az online beszélgetőpartnered semmi áron sem akar belemenni egy találkozás előtti telefon vagy videós légyottba, nagy esélye van annak, hogy mégsem az, akinek az interneten mondja magát.

Első randi? Ezekre érdemes figyelni!

Egy első randevú gondolata egyszerre ijesztő és izgalmas mindenki számára. Néhány aranyszabályt mindenképpen érdemes észben tartani.

Elolvasom!

4. Ha bármi kényelmetlen dolgot kér tőled, menekülj

Ha nem ismersz valakit a való életben semmi esetre se utalj át neki pénzt, ne add meg neki a személyes adataidat és ne küldj magadról olyan képet, amit később megbánhatsz. Nem számít, mennyit beszélgettetek előtte, az sem, ha már elég közel érzed magadhoz ezt az idegent, ha még nem találkoztatok élőben és nem győződtél meg róla, hogy bízhatsz benne, ne menj bele ezekbe a csapdákba, mert lehetséges, hogy csalás áldozata leszel.