Jól jön egy kutya az egykék mellé

A kutya kompenzálhatja az egyedüli gyereklét esetleges hátrányait. A négylábú társ a gyerek magányára is remek orvosság.

Tíz éves koromig az egykék életét éltem. Rettenetesen vágytam egy kutyára. Minden nap elképzeltem, hogy fogunk együtt kucorogni a fotelben. Ő lesz majd a legjobb barátom, akinek minden titkom elmondhatom, és mellettem van, ha félek. Amikor szóba hoztam szüleimnek kutya iránti vágyamat, az volt a válasz: Mit szólnál inkább egy kistestvérhez? Harmadszorra már inkább nem kérdeztem meg, mert gyerekfejjel elkezdtem aggódni, lassan kicsi lesz a lakás. 

Több mint harminc év telt el, mire lett egy kutyám. Már mentálhigiénés tanulmányaimat folytattam, gyermekpszichológián az egykeség témája volt porondon, mikor eszembe jutott ez a régi emlék. Ott döbbentem rá, noha gyerekként nekem senki nem mondta, mégis ösztönösen éreztem rá egy megoldási lehetőségre. A kutya orvosság lehet számos, az egykeségből adódó nehézségre.

A kutya orvosság lehet számos, az egykeségből adódó nehézségre.Forrás: 123rf

Az egykeség rendkívüli előnyökkel jár

Ez persze nem jelenti azt, hogy az egykék élete csupa küzdelem és magány. Egyedüli gyerekként felnőni rengeteg előnnyel jár. Nem kell osztozni a szereteten, nem kell versengeni a figyelemért. A testvérféltékenység és a velejáró szorongás kimarad életükből. Az egyke rendszerint mindent megkap, osztoznia sem kell rajta senkivel. Ettől gyakran magabiztosabb, mosolygósabb, nyugodtabb gyerek. Több idő jut szüleinek a vele való minőségi együttlétre, később a közös tanulásra. Bár az egykék tudják, ez nem minden esetben előny. Ettől viszont magabiztosabbak, általában jobb a tanulmányi eredményük, értelmesebbek, intelligensebbek.

Az egyedüllét kihívásai

A sok előny mellett az egykeségnek megvannak a maga nehézségei. Ehhez adhat segítséget egy kutya. Helyettesítheti a tesót abban, hogy bármikor hívható a közös játékra. Kutya híján, ha a társaságot csak a felnőttekkel való együttlét jelenti, a gyerek koravén lehet. A négylábú barát, testvérpótló, a szülőket segítve olykor bébiszitterként, testőrként, stresszoldóként is jól funkcionál. A kutya jelenléte a szülőknek is biztonságérzetet adhat, ha tudják, gyermekük nincs egyedül. Ha látják, hogy gyermekük aktív, boldog, kiegyensúlyozott, megnyugodhatnak, hogy jól látják el szülői feladatukat.

Az egykék kutyájuk által tanulják az önzetlen szeretetet, gondoskodást.Forrás: 123rf

A kutya továbbá segít önzetlenséget tanulni. A gyerkőc négylábú barátjával óhatatlanul megtanulja a gondoskodást, önzetlenséget, megtapasztalja a mély kötődést, elfogadást. Megtanul másokra is jobban odafigyelni, érzékenyen közeledni környezetéhez. A kutyákkal való, egyedülállóan mély és kifinomult kommunikáció megtapasztalása a gyermeknek hasznára válhat az emberi kapcsolatok terén is.