Kutyák és terápia – miben segítenek az embernek

A kutyák könnyen ráhangolódnak az emberek érzelmeire és gyakran olyan dolgokra is képesek, melyekre az emberi segítők képtelenek. Több kutatás is bizonyítja, hogy a kutya-ember kapcsolatban sokoldalú, gyógyító erő rejlik. De hogyan is épül fel a kutya terápia és kiből lehet terápiás kutya?

A kutyaterápia nagyon jó hatást válthat ki és gyorsabban vezethet eredményhez, mint a hagyományos készségfejlesztések. Egyedi tanórákon oktatják a sajátos nevelést igénylő fiatalokat és időseket is egyaránt, ahol a fejlesztői órák alatt elsajátíthatják, tanulhatják nehézségekeiket, mint például az olvasás, de a terápia hatással van a hiperaktivitásra is, pszichés és rehabilitációs problémákra is. Hatékony fejlesztést nyújthat a nehézségekkel küzdő emberek számára, megtanulnak beilleszkedni, kommunikálni és mozgásra is ösztönzi őket ez a fajta foglalkozás.

Gyereknek segít a fejlődésben.123rf.com

 A kutya mellett fontos szerepet tölt be az eb gazdája is, aki lehet gyógypedagógus, pszichológus, konduktor és egyéb emberekkel foglalkozó, speciálisan képzett szakember.

A kutya és az őt felvezető együtt dolgozik kisebb vagy nagyobb csoportokkal.
Mivel a terápia hatékonyságának érdekében a csoport számára nehezebbek lehetnek a feladatok, így a terápia vezetője mindig törekszik a fiatalok és idősek poztív tulajdonságait kihasználva játékossá tenni az alkalmat és játékokkal véghez vinni a kutyás módszereket.

Szakember és terápiás kutya segítségével a gyerekek játékos feladatokon fejlődhetnek.123rf.com

A Rákosmente TV Egészség mentén: Kutyaterápia c. riportja a gyerekeknek tartott foglalkozásról szól. A műsornak nyilatkozó Nemes Flóra gyógypedagógustól megtudtuk, hogy a közös torna közben megfigyeli, hogy melyik gyermek hogyan viszonyul a kutyához és a csoport többi tagjához. A cél emellett a kutya által ismert trükkök és maga az állat megismertetése a gyerekekkel. A további játékokat követően sor kerül a közvetlen érintkezésre az állatokkal.

A gyerekek önbizalmát erősítve, mindig olyan játékokat találnak a felvezetők, amelyekben megélhetik a sikert.123rf.com

A feladatok változatosak, elméleti és mozgásos foglalkozás is megjelenik az egyes alkalmakon, mint például: kézségfejlesztői színválasztás ezzel mindig törekedve a komplex feladatokra, hogy a csoport tagjainak ne csak a mozgás koordinációja javuljon, hanem a memóriája is. A gyerek önbizalmát erősítve pedig mindig olyan játékokat találnak a felvezetők, amelyekben a csoport tagjai megélik a sikert – mondta el a szakember. Az alkalom zárásaként pedig a csoport résztvevői beszámolnak az aznapi tapasztalataikról.

A kutyaterápia szakmailag megkülönböztethető a hagyományos terápiáktól és alkalmas lehet a gyógyulás folyamatának felgyorsítására. A szorongó, nehezen feloldódó gyerekek esetében egy kutya nagyon jó hatást kelthet már az első alkalmak után is. 

Ahhoz, hogy valakinek a kutyája terápiás ebbé váljon, előzetes vizságokon kell részt vennie, melyeken értékelik az állat habitusát, személyiségét. Fontos az elkötelezettség is. A kutya és gazdája hosszútávon dolgozik együtt csoportokkal. Az állatnak komoly vizsgát kell tennie, ahol teljesítenie kell ügyességi, személyiségi és speciálisan erre a célra kifejlesztett feladatokat is. Mindezeken túl szigorú egészségügyi elvárásoknak is meg kell felelniük, ezért a vizsgát követően, vagy már azt megelőzően érdemes megszerezni a védőoltásokat, illetve elintézni a szükséges laborvizsgálatokat.