Van kutyád? Tudtad, hogy az asztma ellen is védelmez?

Egyes kutatási eredmények szerint a kutyás háztartásokban előforduló házipor védelmet nyújt a gyermekkori asztmával is összefüggésbe hozható, a légutakat megtámadó vírus ellen.

Az asztmás megbetegedések jelentős százalékáért a háziport teszik felelőssé, pedig korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy 

a gyermekkori asztma kialakulása leginkább a háziporban található baktériumok fajösszetételétől függ.  

A házipor összetételét nagymértékben befolyásolja, hogy van-e otthonunkban háziállat (elsősorban kutya vagy macska), ezért a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szakemberei a háziporban található baktériumokat kutatva bebizonyították, hogy a kutyát vagy macskát tartó háztartásokban más baktériumfajok fordulnak elő a háziporban, mint a kisállat nélküli otthonokban.

A kutyatartás, a megváltozott összetétetű házipor miatt védhet az asztmátólForrás: 123rf.com

A kutatók azt feltételezték, hogy a kutyás háztartások esetében a háziporban lévő mikrobák a gyomor-bél traktusban történő megtelepedésük során olyan immunreakciót váltanak ki, amely védelmet nyújt a gazdaszervezet számára az asztmával is összefüggésbe hozott RSV (respiratory syncytial vírus) ellen. Az RSV-vírus gyermekeknél igen gyakran okoz enyhe vagy akár súlyos lefolyású légúti fertőzést, amelyek közül az utóbbi jelentősen növeli a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát.

Se kutyája, se macskája? ... és asztmája?

A kísérlet során egerek bevonásával vizsgálták a kutyás háztartásból származó házipor és az RSV- fertőzés közötti összefüggést. Az egereket három csoportra osztották: két csoportot RSV-vírussal fertőztek meg, de míg az első csoport egyedeivel a fertőzést megelőzően kutyás háztartásból származó háziport etettek, addig a másik csoport nem érintkezett ilyen porral. A kontrollcsoportot RSV-vel nem fertőzött állatok alkották.

Az eredmények a kutyatartás jótékony hatásait igazolták: kiderült, hogy a "kutyás" port fogyasztó egerek nem produkálták az RSV-fertőzés gyulladással és váladékképződéssel járó tüneteit, és emésztőrendszerük baktériumflórájának összetétele is jelentős mértékben eltért a porral nem érintkező egyedekétől.

A baktériumfajok azonosítása és a védőmechanizmus hátterének pontos feltérképezése segíthet megérteni a mikrobák szerepét az allergiás megbetegedések lefolyásában, megnyithatja az utat az RSV ellenimikroba-alapú terápiák előtt. Ha a kutatók sikerrel járnak, eredményeik segíthetnek visszaszorítani a számos család életét megkeserítő, gyermekkorban kialakuló asztmás megbetegedéseket.