A kutyák meglepő képessége

Leheletből vagy székletből a kutyák képesek kiszagolni a bélrákot már a betegség korai stádiumában – derült ki egy japán kutatásból.

A japán Kjúsú Egyetem kutatói egy különlegesen képzett labrador retrieverrel végzett vizsgálatok alapján jutottak erre a következtetésre. Vizsgálatukról a Gut című, bélbetegségekkel foglalkozó brit szaklapban számoltak be.

A rák egyes fajtáira, például béldaganatokra jellemző bizonyos kémiai anyagok megjelenése a véráramban. Ezek kimutatásával a bélrák már egészen korai stádiumban diagnosztizálható, és így sokkal hatékonyabban kezelhető lenne.

A kutya szimata kiváló, de hogy 95%-os pontossággal kiszagolja a béldaganatot is, nem gondoltukForrás: 123rf.com

Már korábban ismert volt, hogy a kutyák képesek az emberben kialakuló daganatok, többek közt a bőr-, az emlő-, a petefészek- és a tüdőrák kiszimatolására. Most először igazolták, hogy a béldaganatok megjelenését is észlelik.

Eltérő a béldaganat és a bélgyulladás szaga

Szonoda Hideto és tudóscsapata a labrador retriverrel hónapokon át végzett vizsgálatokat. A négylábúnak összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania szaglása érzékenységét. A szakemberek minden alkalommal öt lehelet-, illetve székletmintát tettek a kutya elé, amelyek közül csak egy származott rákos betegtől.

A minták 48 bélrákban szenvedő betegtől és 258 olyan önkéntestől származtak, akik vagy kigyógyultak a béldaganatból, vagy nem voltak ugyan rákosak, de volt más bélproblémájuk, például diagnosztizáltak náluk jóindulatú vastagbélpolipot, vagy épp bélgyulladással, vakbélgyulladással küzdöttek.

A rákbetegekből származó minták között akadt olyan, amely a betegség korai szakaszában lévő pácienstől, és olyan is, amely előrehaladott stádiumútól származott.

Még a dohányfüst sem tévesztette meg

A kutya a vizsgálatok során 95 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem tévesztette meg, ha dohányzó betegtől származó – és ezért megváltozott szagú – minta került az orra elé. A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

A kutatók szerint kutyákat alkalmazni a betegségek korai felismerésére költséges és nem is túl praktikus, de a kutyák szagfelismerő képességét utánzó detektor megalkotása egy ígéretes iránynak tűnik a diagnosztikában.