Szorongástól az alvászavarig: a lóterápia segíthet!

A bonyolult emberi kapcsolatokkal szemben az állatokhoz való kötődés nyugodt és elfogadó. A lovakkal kialakított kapcsolat révén többet tudhatunk meg magunkról, legyőzhetjük a félelmeinket és fejleszthetjük készségeinket.

A ló asszisztált terápiát egyaránt lehet lelki problémák és testi betegségek kezelésére alkalmazni. Ez az opció abban az esetben a legeredményesebb, ha a páciens állapota nem túlzottan súlyos, de gyógyszeres kezelés melletti kiegészítő terápiaként is csodákra képes.

A lovakkal való kapcsolatunk egyidős az emberiséggel.Forrás: 123rf.com

Hogyan működik?

A lovas terápia stimulálja az agy különböző területeit, ezáltal pozitív hatással van az idegrendszer problémáiból eredő tünetekre. Ebben a terápiában három szereplő van: a kliens, a terapeuta és a ló. Az állat jelenléte azért kulcsfontosságú, mert a kliens hozzáállásából és a ló kezeléséből adódó szituációk betekintést engednek a terapeutának az ember rejtett érzelmi világába, olyan dolgokat vehet észre, melyek másképpen rejtve maradnának. Persze nem rögtön a lovaglással kezdődik a dolog, a szakember általában egyre nagyobb célokat javasol, majd minden folyamat végén megbeszélik a kliens érzelmeit és gondolatait.
A foglalkozásokon ló és ember között olyan egyedi testi és lelki kapcsolat jön létre, melyet a terapeuta egyedül nem tud előhozni.  Az állat kezelése által a páciens saját testéhez is közelebb kerül, újjáépülhet testtudata. A kommunikációs készségeket is rendkívül fejleszti, hiszen a ló engedelmessége megkívánja az egyenes, határozott, de nem domináló, egyértelmű közlésmódot. A terápia megerősítheti a páciens magazbiztosságát, szociális készségeit, bizalmát, impulzusok kontrollálását, önkifejezését és határainak kiismerését is.

Kinek ajánlott?

A terápiás lovaglást először a testi sérülések rehabilitációjára használták fizikai fejlesztő ereje miatt, de ma már bevállt módszer hangulatzavar, szorongásos zavarok, evési- és alvászavarok, pánikbetegség, enyhébb személyiségzavarok, autizmus, traumás agysérülés és ADD kezelésére is. A gyerekek lelki problémáin is eredményesen segíthet, ezért alkalmazzák agressziószabályozás, figyelemzavar, hiperaktivitás, teljesítményszorongás, stresszoldás és beilleszkedési zavarok esetén is. A cél az, hogy a foglalkozásokon alkalmazott technikákat a kliens mindennapi életében is tudja alkalmazni, a terápián megtanult folyamatokat át tudja ültetni kapcsolataiba.

A lóterápia a gyerekek lelki problémáit is eredményesen tudja kezelni.Forrás: 123rf.com

Ember és ló ősi barátok

A lovakkal való kapcsolatunk egyidős az emberiséggel: időszámításunk előtt 600-ban írt feljegyzések bizonyítják, hogy már az ókori görög társadalomban felismerték a lovaglás terápiás erejét. Az állatok közül azért különleges a ló, mert érzelmi és szociális készségei hasonlítanak az emberéhez, így könnyű velük kapcsolatot kialakítani. A lovak érzékenyek a környezetükre, emiatt nagy válaszkészséget mutatnak az emberi cselekedetekre, tükrözik, amit látnak, és azonnali visszajelzést adnak. Az ember testbeszédét veszik figyelembe, a belső állapotra reagálnak, így nem lehet azzal félrevezetni őket, hogy mást mondunk, mint amit érzünk.