Kutyát ajándékba...valóban jó ötlet?

Megható felvételek tömkelegét lehet látni a videó megosztókon, ahogy a kisgyerek megszólalni sem bír a meglepetéstől, mikor a szőrös kölyökkutya előbújik a masnis dobozból. Ha jól sül el a kutya ajándék, akkor életkortól függően egyre szélesebb körben vonhatjuk be a gyermeket a kutyanevelésbe, és a kutyát a gyereknevelésébe.

A gyerek zokog a meghatottságtól, a szülő boldog, hogy bejött az ajándékötlet. Egy kutya rendkívüli módon gazdagíthatja a mindennapokat, rengeteg örömöt hozhat a család életébe, segít a gyerek érzelmi fejlődésében. Ám jó lenne, ha azt is láthatnánk, hogyan folytatódnak a történetek pár héttel a videó után. Még akkor is mindenki ugyanúgy örül, a kutyust is beleértve?

A kutyaajándék, ha jól meggondoltuk, akkor jöhetForrás: 123rf.com

Az élő állat nem olyan mint egy plüsskutya: etetni, sétáltatni kell, minden nap játszani, foglalkozni vele. Az hogy, ehhez hosszútávon is van-e kedve a gyerkőcnek, vagy minden feladat kéretlenül a szülőkre hárul majd, csak a kísérlet közben derül ki. Az ilyen, nem jól sikerült kísérletekről a menhelyeken várakozó kutyák és gondozóik sokat mesélhetnének.

Kutya ajándékozása előtt mindenképp gondoljuk végig szülőként, mi mindennel jár egy kutya tartása, kész vagyunk-e rá. A háziállat sok évre szóló társat jelent, kutyák esetén ez akár 10–15 éves elköteleződés is lehet. Érdemes előre tisztába kerülni azzal is, hogy mi lesz az a feladat, amit bizonyos korú gyermekünkre biztosan rábízhatunk, és mi az, amit nem. Laura Richards, a familyeducation.com-on megjelent cikke alapján áttekintjük, hogy a különböző életkorú gyerekek milyen feladatok ellátásával szállhatnak be a kapott új családtag gondozásába.

3 éves kor

A gyerekek ebben a korban a szülőkről másolják le a helyes viselkedést, a szülőktől tanulják meg, hogyan legyenek kedves és felelősségteljes kisállattartók. Fontos elmagyarázni az ilyen korú gyereknek, hogy a háziállat élő-, érző lény, nem játék. Soha nem szabad durván nyúlni hozzá, meghúzni a fülét vagy a farkát. A három évesek nem elég érettek a kutyagondozáshoz, de segíthetnek az idősebb testvérnek vagy a szülőnek. Gyerekre szabott feladat lehet, hogy ők ellenőrzik, Buksinak van-e elegendő eledele.

4-5 éves kor

Az ilyen korú gyermekek már képesek megfelelő gondossággal, gyengédséggel simogatni az ebet. Csemegét is dobhatnak a padlóra kutyájuk elé, de ahhoz még túl fiatalok, hogy a háziállatot önállóan etessék meg. Az egyedüli sétáltatás is túl korai még, viszont csatlakozhatnak anyu-apu mellé a napi többszöri sétához. Kezüket fogva, rövid ideig megengedhetjük nekik, hogy ők tartsák a pórázt, vagy beszerezhetünk olyan vezető szárat, amin van egy külön hurok a kisgyerek kezének.

6–8 éves kor

A kiskamaszok lelkesen és gyorsan beletanulnak a feladatokba, de azért a nagyobb testvér vagy szülő felügyelete még elkel. Egyszerű trükkök és parancsok tanítása, valamint a „hozd vissza" játék nagyszerű módja annak, hogy a gyermek egyre többet foglalkozzon a kutyával. Ő gondoskodhat például a kedvenc figyelmének lefoglalásáról, lefárasztásáról, ami a mindennapi feladatok része. A kis testű kutyákat már sétáltathatják egyedül is, de csak szigorúan kerítéssel körbezárt udvaron, felnőtt felügyelete mellett. Nagyobb testű kutyák esetén még várjunk ezzel.

Közös sétaForrás: 123rf.com

8–11 éves kor

Egy 9 éves korú gyerek – ha megtanítottuk neki a sétáltatási etikettet – rövidebb ideig már egyedül is járhat egyet a kutyával, felnőtt felügyelettel.
11 éves az az életkor, amikortól a legtöbb gyerek már önállóan sétáltathatja, gondozhatja kutyáját a sok játék mellett. Már a kutyagumi összeszedését is rábízhatjuk, mert bizony egy tudatos gazdinak azt is meg kell tennie! A feladatok kiosztásánál természetesen kortól függetlenül is vegyük figyelembe a gyermek érettségét, hogy tényleg készen áll-e. Az ilyen korú gyerekek már nyugodtan segíthetnek a kutyafürdetésben és megtaníthatjuk nekik azt is, hogyan etessék a négylábú szőröst.

12 éves kor és afelett

Amikor ebbe a korba lép a gyermek, a feladatok új tárháza nyílhat meg. A tinik már sokkal felelősségteljesebbek, mindenfajta feladatot könnyedén ellátnak, amit csak kell.
Ha egy kutya mellett érhette el gyermekünk ezt a kort, és szülőként megfelelő példamutatással megtanítottuk mindenre, akkor nagy eséllyel egy állatszerető, gondoskodásra képes ember válik belőle.