Kutya-macska barátság

Létezik-e egyáltalán? Hogyan működik? Mit vegyünk figyelembe az első találkozáskor és az első közösen töltött időszakban?

A kutyák és a macskák alapvetően nem barátok, múltjukból és természetükből adódóan sem, ám ha mi is igyekszünk és odafigyelünk néhány fontos dologra, tényleg, igazi barátokká „tehetjük" őket.

Tűz és víz

Már az emberekhez való kapcsolódásuk is nagyon különböző volt sok ezer évvel ezelőtt. A kutyát az ember „hívta magához" és próbálta megszelidíteni, a macska pedig az éléskamrák körül megjelenő rágcsálók miatt kereste az emberek közelségét – derül ki a Zooplus magazin cikkéből.

Az állatok viselkedésével foglalkozó portál szerint a két állatfaj szociális viselkedése, testbeszéde is eltér egymástól. Míg például a kutyáknál a farok csóválása barátságot jelent, addig a macskák farkának csapkodása agresszivitásra utal. Vagy a kutyáknál a merev nézés a dominancia jele, a macskák pedig ezt elviselhetetlennek érzik.

Kölyökkorban a legegyszerűbb

Sok-sok mindent figyelembe véve, ha van időnk és türelmünk segíteni ismerkedésüket, sikeres lehet az összeszoktatás.

Legegyszerübb a kölyköket összeszoktatnunk, hiszen egyrészt még nincsenek rossz tapasztalataik a másik fajt illetően, másrészt pedig, ha együtt nőnek fel, természetes lesz számukra a másikkal való együttlét. Idősebb állatoknál is érhetünk el sikereket, csak sokkal nehezebben.

Legegyszerübb a kölyköket összeszoktatnunk, akiknek még nincsenek rossz tapasztalataik a másik fajt illetően és ha együtt nőnek fel, természetes lesz számukra a másikkal való együttlétForrás: 123rf.com

Az első találkozás

Hasznos lehet az első alkalom előtt szagmintát vinni a két állatnak egymástól. Ez lehet akár egy takaró, játék vagy etetőtál is. Ha van rá lehetőségünk, érdemes az első találkozás előtt néhány napig egymás mellett pl. csukott ajtóval elválasztva tartani őket.

Érdemes jóllakottan, egy kis testmozgás után összehozni őket, így nagyobb eséllyel lesznek kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek – derül ki a Fressnapf.hu leírásából.

Az első alkalommal a kutyát tartsuk pórázon vagy fogjuk a nyakörvet, nehogy rögtön egy kiadós kergetéssel kezdődjön a kapcsolat. Folyamatosan figyeljük mindkét állat testbeszédét, reakcióit, beszéljünk hozzájuk, dícsérjük, nyugtassuk őket

– emeli ki mindkét idézett kisállatos portál.

Hasznos lehet az is, ha a helyszínen van valami magasabb hely is, ahonnan a macska figyelheti a kutyát, mielőtt közelebb merészkedne hozzá. A macskát ne tartsuk a kezünkben vagy az ölünkben, mert ha megijed és menekülni akar azonnal karmolni fog, mellyel kellemetlen sérüléseket okozhat.

A türelem kötelező

Fontos az is, hogy ne eröltessünk és siettessünk semmit. Igyekezhetünk csökkenteni a konfliktust azzal is, hogy megakadályozzuk a kutya hirtelen mozdulatait. Több ismerkedős alkalom után macskánk szépen, lassan rájön, hogy a kutya nem jelent számára veszélyt, megnyugszik, és egyre közelebb merészkedik új ismerőséhez. A későbbiekben valóban jóban lehetnek egymással, sőt az életre szóló barátság sem lehetetlen. Amíg azonban nem járunk teljes sikerrel, soha ne hagyjuk őket magukra, tartsuk rajtuk a szemünket.

A sikeres összeszoktatás lehetőségét támasztja alá az a tény is, hogy a kutyák és a macskák elsősorban nem ösztöneik, hanem tapasztalataik és tanult viselkedésformáik szerint élik napjaikat.