Különböző fajú állatok barátsága

Csodálatos barátságok alakulhatnak ki különböző fajú állatok között is. Lehet kicsi- vagy nagytestű, ragadozó vagy növényevő, néha fantasztikus kapcsolatok jönnek létre. Természetesen a legtöbb páros kölyök korában ismerkedett össze.

A természet törvényeit felborítva, különleges barátságok szövődhetnek, például kutya-nyúl, kutya-teknős, macska-bagoly, tigris-medve, elefánt-bika, róka-macska, zsiráf-strucc között, hogy csak néhány érdekeset említsünk – derül ki a haziallat.hu és a zoozoo.hu cikkéből.

A legtöbb vonzalom esetén az állatok azonos élőhelyen élnek, de még ez sem feltétel, hiszen szárazföldön és vízben élők között is kialakult már jó kapcsolat, összebarátkozott már például kutya és delfin.

 

Nyuszi és cica a két jóbarátForrás: 123rf.com

Egymásra utaltság különböző állatfajok között

Az egymásra utaltság kicsit más, emberi nyelvre lefordítva nevezhetnénk érdekkapcsolatnak is. Ismert üzleti modell a tisztogató halaké, melyek a ragadozó halakat kísérik, és megszabadítják őket az élősködőktől, így ők maguk is táplálékhoz jutnak. A kölcsönös előnyön alapuló haverság jó példája a mézkalauz madár is, amely a méhészborzzal kutatja fel a vad méhek fészkét, utána pedig osztoznak a zsákmányon. E két kapcsolat tulajdonképpen

szimbiózis, kölcsönös előnyön alapul, és az állatok génjeiben rögzített.  

Az igazi barátságot nem fajok, hanem egyedek között lehet felfedezni.
Fontos megemlíteni, hogy a barátságok mesterséges körülmények között, házi- vagy állatkerti állatok életében jöttek létre.
A vadon élő állatok ritkán keresik más fajok társaságát, inkább saját fajukon belül alakítják ki kapcsolataikat.