A kislányok miért vannak oda jobban a lovakért, mint a fiúk?

A kérdés Diana S. Fleischman evolúciós pszichológust is foglalkoztatta, ugyanis amíg a lovakért hosszú évtizedekig férfiak feleltek, hiszen ők közlekedtek rajtuk, háborúba mentek velük, ahogy ők voltak az állatok tulajdonosai, gondozói is, addig mostanra kutatások szerint az amerikai és nagy-Britanniai lótulajdonosok 90 százaléka nő. Fleischman szerint azért, mert a nők mélyen és zsigerien vonzódnak az állatokhoz – olvasható a petplace.hu írásában.

A lovak gondozása magára az életre készít fel

Fleischman szerint azokat a szabadidős tevékenységeket érezzük kielégítőnek és jutalmazó hatásúnak, amelyek valami olyan készségfejlesztéshez járulnak hozzá, ami adaptív, vagyis a túlélésünket segíti. A lovak irányításával a lányok azon készségeiket erősítik, melyek a partnerük megszerzéséhez és a gyerekeik neveléséhez kellenek majd.

A nőknek pszichológiai befolyásolási képességre van szükségük

A férfiak fizikai ereje nagyobb, mint a nőké, ez az erőfölény pedig lehetővé teszi számukra, hogy akaratukat másokon keresztül érvényesítsék. A nők ezzel szemben leginkább úgy tudnak hatást gyakorolni, hogy befolyásolnak másokat. A történelem során sokszor a legnagyobb veszélyt a fizikai fenyegetés jelentette, és mivel a nők kisebbek, fizikailag gyengébbek, ezért fontos volt, hogy maguk mellett tudjanak erős férfiakat. Ehhez pszichológiai befolyásolási képességre volt szükség.

A nők magas szintű tréneri készségeikkel elérik, hogy a ló teljesítse kérésüketForrás: 123rf.com

Fleischman szerint a lovak ennek a pszichológiai befolyásolási képességnek a szuperingerei. Nagyok, erősek és gyorsak, de nem könnyű velük kapcsolatot teremteni, nehezen idomíthatóak. Nem tudományos kísérlet, de lóhoz értők állítják, hogy a nők és a férfiak másképp bánnak a lovakkal: a nők ösztönösen érzik, hogy fizikai erővel semmit sem érhetnek el.

A lovakat betörik, ugye? A nők nem, vagy nem pont úgy

A nők nem betörik a lovakat, vagyis nem fizikai erőt vagy büntetést, hanem úgynevezett gyengéd betörést (gentling) alkalmaznak, vagyis magas szintű tréneri készségeikkel elérik, hogy az állat teljesítse kérésüket.

A kutatók szerint ez a non-verbális kommunikáció (a jutalmazó és büntető gesztusok megértetése a lovakkal) megfelel annak, amit a nők később majd a partnerükkel, illetve a gyereknevelésnél is alkalmazni fognak. A kislányoknak ez egy nehezebb, de mindenképp megtérülő tanulási folyamat kapcsolatkezelési készségeik gyakorlására.

Szorongástól az alvászavarig: a lóterápia segíthet!
A bonyolult emberi kapcsolatokkal szemben az állatokhoz való kötődés nyugodt és elfogadó. A lovakkal kialakított kapcsolat révén többet tudhatunk meg magunkról, legyőzhetjük a félelmeinket és fejleszthetjük készségeinket. Elolvasom