Emberről háziállatra terjedő Covid-fertőzés

Jelenlegi tudásunk szerint az egész világot térdrekényszerítő Covid-fertőzés állatról terjedt át az emberre. Az Emerging Infectious Diseases 2021. júliusi számában jelent meg egy közlemény arról, hogy a vírus képes emberről állatra is „visszaugrani".

Egy szlovéniai állattenyésztő az egyik vadászgörényénél 2020 novemberében hányást, hasmenést, gyengeséget, a kiszáradás jeleit, alacsony pulzusszámot talált, így kórházba vitte. A vizsgálatok vérképeltérést, veseelégtelenséget mutattak, az ultrahang lépmegnagyobbodást írt le.

A vadászgörény szervezete gyorsan reagált a megfelelő terápiára, és három nap alatt szinte teljesen felépültForrás: 123rf.com

A mikrobiológiai vizsgálat SARS-CoV-2 fertőzést igazolt, majd ezzel párhuzamosan az állattartónál is pozitív eredményt adott a teszt.

A vadászgörénynél a súlyos állapotot előidéző gyomor-bélrendszeri érintettség, tüdőgyulladás, kiszáradás gyorsan reagált a megfelelő terápiára, és a kisállat három nap alatt szinte teljesen felépült.

A többi állatnál nem észleltek tüneteket, más vizsgálatokból tudjuk, hogy az állatok nagy része tünetmentesen vészeli át a betegséget.  

Egy másik esetben Dániában egy nyérctelepen észleltek megfertőződést, amely szintén átterjedt az állattartókra.

Dániában egy nyérctelepen észleltek megfertőződést, amely ott is átterjedt az állat gondozóiraForrás: 123rf.com

Járványügyi jelentőségét az adja az esetnek, hogy a vadászgörény minden bizonnyal képes újra visszafertőzni az embert, így ezen állatokat igyekezni kell távoltartani az egészséges családtagoktól.
És természetesen azt a következtetést is levonhatjuk, hogy itt van

egy újabb érv amellett, hogy oltassuk be magunkat: nemcsak magunkat, családtagjainkat, de házi kedvenceinket is jó eséllyel képesek vagyunk megóvni a betegségtől.  

 

Ezért érdemes akkor is oltatni, ha átestünk a COVID-19 fertőzésen
Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat szerint a COVID-19 vakcina beadása csökkentheti a hosszú COVID, vagyis a COVID-19 fertőzés okozta megbetegedésből után megmaradt tüneteket. Elolvasom