Együtt aludjon-e a gyerek a kisállattal vagy inkább ne?

A gyerekek többsége idővel biztosan szülei elé áll azzal a kéréssel, hogy ő bizony kisállatot szeretne. Számos családban engednek is a gyermek vágyának, és szinte azonnal családtagként kezelik az újdonsült kutyát vagy macskát, írja a petplace.hu.

A gyerekek aztán előszeretettel simogatják a kedvenceket, és mivel imádják a közelségüket, legszívesebben az ágyukba is beengednék az állatokat. Pajtásuk szuszogása, puha szőre, testük melege kifejezetten megnyugtató lehet számukra – csakhogy az együtt alvásnak is megvannak a maga hátrányai – olvasható a petplace.hu oldalán.

Árthat-e a gyereknek, ha kisállattal alszik?

A téma rendkívül megosztó, hiszen szinte mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy az ágyba valók-e a kisállatok, avagy sem.

Ennek eldöntése a szülők felelőssége, mérlegeléskor azonban érdemes több szempontot is figyelembe venni, hiszen hiába tűnik idillinek az elképzelés, lehet, hogy a valóság meg sem közelíti majd azt.  

Csecsemőkorban eleve nem célszerű együtt aludni a házi kedvenccel, mivel növelheti a bölcsőhalál kockázatát, hiszen az állat éjszaka véletlenül ráfeküdhet a picire, aki nem kap levegőt, és megfulladhat, három hónapos korukig pedig a fertőzésekre, betegségekre is érzékenyebbek az immunrendszer fejletlenségemiatt.

Egy állatot bármennyire igyekszünk megtisztítani, soha nem lesz annyira tiszta, mint egy alvóbaba vagy plüssmaciForrás: 123rf.com

Szennyeződések melegágya

Egyrészt figyelembe kell venni, hogy ha a gyerek forgolódik álmában, és emiatt megrúgja a család kedvencét, akkor akár komoly sérülést is okozhatnak egymásnak. Az állatok is felébredhetnek, forgolódhatnak, a helyhiány pedig mindannyiuk számára kényelmetlen lehet, plusz a minőségi alvást is megakadályozhatja.

Bár a benti kutyusok tisztán tartására általában jobban odafigyelnek a szülők, még így is előfordulhat, hogy a kinti sétától szennyeződésekkel teli lesz a tappancsuk és a bundájuk, ahogy a kihulló szőr és a leváló hámsejtek is az ágyneműben landolhatnak.

A cicák ugyan gondoskodnak saját tisztogatásukról, de még így is előfordulhat, hogy ürülékmaradvány kerül a macskaalomból a bundájára vagy a tappancsára, ami rögtön az ágyneműre ragadhat.

A szobatisztaság nem egyenlő a kórokozómentességgel!

Legyenek bármennyire tiszták, a kiskedvencek is hordozhatnak valamilyen – akár az állatról emberre terjedő – baktériumot, fertőzést, élősködőt (pl. bolha), ami allergiás reakciót válthat ki a gyermekből vagy ami még rosszabb, elkaphat egy (pl. gombás) fertőzést. Továbbá léteznek olyan kórokozók, amelyek rájuk, állatokra nem veszélyesek, az embert azonban megbetegíthetik.

Egy állatot ugyanis bármennyire igyekszünk megtisztítani (lekefélni, megfürdetni vagy illatanyagot szórni rá), soha nem lesz annyira tiszta, mint mondjuk egy alvóbaba vagy plüssmaci. Soha ne feledkezzünk meg róla, bármilyen aranyos is, mégiscsak egy élő organizmusról van szó, nem egy tárgyról. Ez az a döntő szempont, ami miatt 

inkább nem javasoljuk a gyermek és a kisállat együttalvását   

– még ha ettől a kis gazdi eleinte szomorú lesz. Komolyabb elkeseredésre semmi ok, hiszen attól, hogy a közös ágyban alvás kimarad, ezzel még nem sérül a lelki közelség. A négylábú háziállattal – a megfelelő higiéné betartása mellett – rengeteg együttes élményre nyílik alkalom az etetés és itatás, a gondozás, a sétáltatás, a természetjárás és a sok-sok játék közepette.

Jól jön egy kutya az egykék mellé
A kutya kompenzálhatja az egyedüli gyereklét esetleges hátrányait. A gyerek magányára is orvosság: testvérpótló, a szülőket segítve olykor bébiszitterként, testőrként, stresszoldóként is jól funkcionál. Elolvasom