Hogyan könnyíthetjük meg a gyermekünk és a kisállatunk összeszokását?

A kutyák és a macskák rendkívül érzékeny teremtmények, ennélfogva még a legapróbb változásokat is megérzik környezetükben. Bár nem képesek szavakba önteni érzelmeiket, mégis megváltozhat a viselkedésük várandós gazdájuk jelenlétében, hát még amikor egy új jövevény érkezik a családba - írja a petplace.hu.

Ahogy hazahozzuk a megszületett csecsemőt a lakásba, egyes macskák nagyon szeretnek, vagy legalábbis szeretnének bemászni mellé a kiságyba. Elvégre az ágy puha, a baba illatos és meleg, emiatt a macskák szívesen időznek a kicsik közelében. Azonban rendkívül fontos figyelnünk arra, hogy a babát és a macskát soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk egyedül, hiszen veszélyt jelent, ha ráfekszik a gyermek arcára, hogy csak a legkevésbé horror lehetőséget említsük. Felügyelettel viszont megengedhetjük a cicának, hogy megnézze, megszagolja az újszülöttet.

Minden életkorban örömet szerezhetnek a házi kedvencekForrás: 123rf.com

Ne tiltsuk el teljesen a cicát a picitől, mert úgy könnyen előfordulhat, hogy akkor sem fognak jól kijönni, amikor a gyermek már idősebb lesz – javasolja cikkében a petplace.hu.

Ami pedig a kutyákat illeti, az egy dolog, hogy a szülők szeretik a gyereküket, és ezt a kutyákkal is próbálják megértetni, ám utóbbi ettől még nem feltétlenül fogja falka- vagy családtagként kezelni. A babák időnként a kutya számára kellemetlen szagot árasztanak, hangosak, fejletlen a mozgáskoordinációjuk, ráadásul

az állatnak azzal is meg kell küzdenie, hogy kevesebb figyelmet kap a korábban megszokottnál. Emiatt a kutya akár félhet is a gyerektől, így csak a fokozott összeszoktatás lehet sikeres, illetve soha ne hagyjuk kettesben őket felügyelet nélkül.

Az állat a korábban megszokottnál kevesebb figyelmet kaphatForrás: 123rf.com

Megérzik-e a kutyák már azt is, ha várandós a családtag?

Mary R. Burch, az American Kennel Club állatviselkedés-kutatója szerint a kutyák rendkívül élesszemű megfigyelők. Tökéletes a szaglásuk és a látásuk, így nem csoda, ha kiszúrják az emberek állapotában, viselkedésében bekövetkező változásokat. Hozzátette: az ebek többnyire az illatanyagokból, a megváltozott viselkedésből, valamint a fizikai és érzelmi változásokból következtetnek terhességre.

 

A várandós női test kémiája ilyenkor módosul, a megváltozott pH-egyensúlynak, valamint a hormonális és étrendi változásoknak köszönhetően pedig a kutyák számára ilyenkor más illatot árasztanak a nők. Plusz amellett, hogy a testszagok megváltoznak, előfordulhat, hogy a reggeli rosszullét miatt enni sem akarnak, melynek eredményeként ketózis alakul ki, ami rossz leheletet okoz. A kutyák ezt is megérzik     

– magyarázza Burch.

 

Bár azt egyértelműen még egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy a kutyák pontosan tudják, ha gazdájuk gyereket vár, kiváló szaglásuk mindannyiunk számára megkérdőjelezhetetlen.   

Korábbi tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a kutyák képesek lehetnek felismerni az olyan egészségi állapotokat, mint a rák, a migrén és az epilepsziás rohamok. A szakértők jelenleg egyébként azon dolgoznak, hogy a négylábúak a koronavírust is kiszagolják.

Az ugyanakkor rejtély, hogy a kutyák valóban megértik-e a változások mögött meghúzódó okot, vagyis azt, hogy hamarosan új taggal bővül a család.

5+1 dolog, amit a cica taníthat meg a gyereknek
A gyerekek számára a cicával való élet sok hasznos dolgot tanít, és nyugodtabb mindennapokat eredményez. Elolvasom

A macskák is észlelik az életüket érintő változásokat 

Kate Mornement ausztrál állatviselkedés-kutató.szerint a kisállatok a legapróbb változást is megérzik környezetükben, a várandósság pedig alaposan átalakítja az egész család életét.

Richard Gowan, egy melbourne-i macskaklinika állatorvosa szerint a bársonytalpúakat ugyanakkor nem az új jövevény érkezése izgatja, sokkal inkább a napirendjüket, és ezáltal az ő életüket érintő változások.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a macskák ürülékében található kórokozók toxoplazmózist válthatnak ki, a betegség pedig rendkívül veszélyes lehet a magzatra. A paraziták belégzéssel is a várandós anyák szervezetébe juthatnak, éppen ezért

 

a legbiztonságosabb, ha a terhesség alatt az alomtakarítást más családtag végzi.  

Míg Jacqui Ley, állatorvosi viselkedéstannal foglalkozó szakember szerint így ha például valaki azt látja, hogy macskája érdeklődést mutat a terhesség alatt jelentkező reggeli rosszullétek iránt, valójában ez is stresszeli őt, hiszen gazdája betegsége az ő életébe is változásokat hoz.

Együtt aludjon-e a gyerek a kisállattal vagy inkább ne?

A gyerekek legszívesebben az ágyukba is beengednék az állatokat. Csakhogy az együtt alvásnak is megvannak a hátrányai. Elolvasom