Ovuláció idején könnyebb elkapni a nemi fertőzéseket

Egy kutatás eredményei szerint nőknél az ovulációt megelőző időszakban az ösztradiol nemi hormon magas szintje miatt csökken az immunrendszer védekezőképessége, így szervezetük fogékonyabbá válhat a fertőzésekre.

A Journal of Leukocyte Biology című szaklapban közzétett tanulmány szerint a nők peteérésiciklusa fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetük mennyire fogékony a fertőzésekre. Az osztrák és spanyol kutatók által végzett vizsgálatból kiderül, hogy a nőket peteréréskor sokkal inkább fenyegetik bizonyos fertőzések (például a nemi úton terjedő betegségek vagy Candida-fertőzés), mint a menstruációs ciklus egyéb szakaszaiban.

Peteréréskor fenyegetőbbek a fertőzések is az immunrendszer "csökkentett üzemmódja" miattForrás: 123rf.com

Az immunrendszer ugyanis ilyenkor "csökkentett üzemmódba" kapcsol, hogy peteéréskor a spermiumok petesejthez jutását és a megtermékenyítést minél kevesebb immunreakció fenyegesse.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy ovuláció idején nagyobb a nőknél a nemi betegségek, például a HIV- vagy a HPV-fertőzés kialakulásának kockázata.

Mikor tanácsos gyermeknőgyógyászhoz fordulni?
Hüvelyi folyás gyermekkorban, gondok a menstruáció körül, tinédzserek és fogamzásgátlás. Csak néhány probléma, ami a lányos szülőknek fejtörést okozhat. Elolvasom

Egereken végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy az ösztradiol hormon növelte a gombafertőzések (például a Candida albicans) iránti fogékonyságot. A kutatók az egereket először ösztradiollal kezelték, majd Candida albicans gomba befecskendezésével fertőzést idéztek elő. Az ösztradiol kezelés hatására az egerek sokkal nagyobb eséllyel fertőződtek meg, és jóval alacsonyabb volt a szervezetük által adott immunválasz.

A peteéréskor végbemenő változás a spermiumok túlélését és a megtermékenyítést segítiForrás: 123rf.com

A kutatók hangsúlyozták, hogy a női szervezetben peteéréskor végbemenő speciális változás a spermiumok túlélését és a megtermékenyítést nagyban segíti, de ugyanakkor a fertőzésekkel szemben is védtelenebbé tesz.

A meddőség és a vetélések immunológiai okai
A visszatérő vetélés leggyakoribb okai között anatómiai, genetikai, endokrin és véralvadási zavarokat találunk, de immunológiai okok is előfordulhatnak. Elovasom