Így élvezd az intimitást 50 felett

20–30 évesen hajlamosak vagyunk tévhitekkel gondolni az 50 feletti életre. Hiszen mi vár ránk az ötödik x után? Öregség, ráncok, magány és szexmentes élet. A valóság az, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie, bár a test öregszik, a lélek sokáig fiatal maradhat.

Számos sztereotípia él az 50 év feletti életről, ami éppúgy érinti a nőket és a férfiakat is. A nők változó korba lépnek, elhíznak, magányosak lesznek. A férfiak kicsit még próbálkoznak – kapuzárási pánik szindróma –, de aztán jönnek a merevedési gondok, a sörhas és a kedvenc tévéműsor. Hogy mindez ne így legyen, azért tenni kell.

Idősebb korban is szükségünk van az intimitásraForrás: 123rf.com

Rengeteg változás történhet ebben a korban. Válás, elhidegülés, a szeretett társ elvesztése, de ezek sem jelentik azt, hogy bele kell törődni. 50 felett is jár a boldogság. Sokan azért nem mernek belevágni, mert félnek az intimitástól. Ez alatt ne csak a szexet értsük, hiszen egy egészséges párkapcsolatban a valódi intimitás jóval több egy kellemes orgazmusnál. Mire az ember eljut ebbe a korba, már sok mindent megélt, de könnyen lehet, hogy a saját testét és a lelkét nem tudja jól kezelni.

Intimitás egy kézfogásban

Intimitás lehet az is, ha van valaki, aki reggelente átölel vagy azt mondja: „de szép vagy ma is!". Ahogyan egy kedves puszi vagy egy szeretetteljes kézfogás is lehet intim, ám az sem szégyen, ha valaki ezeknél többre vágyik. A társkereső oldalokon egyre több az idősebb korosztály, akik a magány helyett a beteljesülést választják. Korábban a Huffington Post cikke több okot is talált arra, hogy miért lehet jó – vagy akár még jobb is – a szex 50 év felett.

Az egyik ilyen tényező az önbizalom. Mire az ember elmúlik 50 éves, már tisztában van azzal, hogy mit ért el, mik a céljai, vágyai. Könnyebben összpontosít a fontos dolgokra, spontánabb lesz, nem „agyalja túl" a dolgokat, mert nem akar már senkinek megfelelni. Új dolgokat is kész felfedezni és ez igaz a szexre is.

Nem kell színlelni a szexben semForrás: 123rf.com

Eltűnik a teljesítési kényszer

Fiatalabb korban mind a két nemen hatalmas a nyomás. A férfiaknak teljesíteni kell az ágyban, a nőknek jól kell kinézni, de 50 felett már mindenki tudja, hogy nem ezek számítanak. Nincs általános recept arra, hogy mennyi szex egészséges, nem az aktusok számán és a pózok variálásán van a hangsúly, hanem az együttlét mélységén.

A szexet fiatalabb korban ezerféle aggodalom veszi körül. Nem csak a teljesítménnyel kapcsolatban, hanem a nemi betegségektől való félelem, a nem várt terhesség, vagy a gyerekek/szülők előtti lebukás miatt. Ötven felett már nem kell ennyi mindenre figyelni, így sokkal önfeledtebb lehet az együttlét. Ráadásul ekkor már semmi ok a színlelésre. Lehet arra törekedni, hogy feloldódjanak az együttlétben, ami könnyen elvezethet az orgazmusig, de senki nem kéri számon, ha ez nem történik meg.