Mentál Morzsák: A féltékenység

Barátnőm a minap osztotta meg velem, őt igenis jó érzéssel tölti el, hogy a párja féltékeny rá. No nem nagyon, csak úgy egészségesen féltékeny. Ennyi azért kell. Elmesélte mennyire 'cuki' volt a férje, mikor a múlt heti céges buliban megjegyezte, hogy szerinte túl sokat beszélt az egyik kollégával, vagy mikor durcás lesz, mert jó pasinak mond egy amerikai színészt, vagy többet táncolt egy buliban az egyik ismerős házaspár férfitagjával. A férje állítja, hogy megbízik benne, de mégis, egy kis egészséges féltékenység azért kell.

A féltékenység nem lehet egészséges. Maró mérge mégis mindenkiben ott bujkál aktiválásra várva és nem csak szerelmi történetekben. Bárhol megjelenhet: a testvér kapcsolatokban, a barátságban, sportközösségben, munkahelyen.

A féltékenység nem lehet egészségesForrás: 123rf.com

A féltékenység nem lehet egészséges. Leleki okai között ott van, hogy mindannyian szeretetre, figyelemre, gyengédségre vágyunk. A csecsemőkori „paradicsomi létet" akarjuk újra teremteni egy kapcsolatban és amikor megvan, nem akarjuk azt elengedni többé sosem. Pont úgy, ahogy a kisbaba kapaszkodik két kézzel a biztonságot jelentő anyába. A féltékenység érzelme azért jelenik meg, mert a szeretett Ő felénk áradó figyelmét, elismerését, mindenét csak magunknak akarjuk. 

A féltékenység nem lehet egészséges. Már csak azért sem, mert a félelem, ami a féltékenység mögött ül, soha nem tesz jót az egészségnek. A féltékenység okai: félelem valami jó elvesztésétől, félelem attól, hogy nem vagyok elég jó neki, hogy van aki az ő szemében már érdekesebb, szórakoztatóbb, többet ér. A féltékenység, ami kisebbségi érzésből, önbizalomhiányból, a birtoklás illúziójának megtartása iránti vágyból fakad, előbb-utóbb nem csak keserűséget, szorongást, agressziót, gyötrődést, álmatlanságot, kimerültséget okoz, hanem szívritmuszavart, fejfájást, erőtlenséget és depressziót is.

A féltékenység nem lehet egészséges. Még akkor sem, ha ott van mindenkiben. A pszichológusok egy természetes, velünk született érzésként magyarázzák, melynek szerepe van az életösztön, a természetes versengés és a fajfenntartás terén, olykor még a testvérünkkel szemben is versenybe hív a szülői szeretetért. Még akkor sem egészséges a féltékenység, ha az állatokban is ott van. Ott van náluk is ösztön szinten. Csak simogass meg egy másik kutyát a sajátod jelenlétében, a tiéd rögtön elkezd bökdösni, orral furakodni a simogató kézfej felé vagy utálatos lesz, jelzi annak a másiknak, hogy a gazdi az enyém.

A féltékenység nem lehet egészséges. Még nem látjuk tisztán, hogy az önzetlen szeretet – amit annyira vágyunk – kifogyhatatlan, ez az egyetlen dolog, amiből minél többet adunk, annál több lesz belőle, annál több jut mindenkinek és ehhez a másikat még birtokolnunk sem kell. Nem mintha bárkit is birtokolni lehetne.

A férfi és a nő másra féltékenyebbek

A Pszichológia Tudományban megjelent tanulmány szerint a férfiak a szexuális hűtlenséget sokkal súlyosabbnak tartják az érzelmi hűtlenségnél. A nők esetében ez pont fordítva van, ők az érzelmi hűtlenséget tartják aggasztóbbnak szemben a szexuális hűtlenséggel. Az evolúciós pszichológusok ezt azzal magyarázzák, hogy a a férfiakban az evolúció során kialakult az utódnevelés ösztöne. A féltékenységhez ez úgy kapcsolódik, hogy a férfi úgy tartja, a génjei továbbörökítésére kiválasztott nő ne léphessen félre, a férfi ne veszíthesse őt el.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20424039/