3 dolog, amivel segíthetünk egy férfinek apává válni

Az apaság megélésekor a férfi az anyához hasonlóan testi, lelki, érzelmi változásokat él át. Az agyban végbemenő folyamatok ugyanazt a gondoskodó ösztönt ébresztik fel bennük. Kimutatták, hogy az anyával és a gyermekkel létrejövő kapcsolatuk hormonális változásokat is beindít. Milyen kihívásokkal szembesülnek ugyanakkor a mindennapi életben, mi lehet nehéz és hogyan segíthetünk nekik?

1. Ne legyenek túlzott elvárások

Az újdonsült apák többségének gondot okozhat a felelősség új minősége, a munka és magánélet egyensúlyának kialakítása, valamint az anyagi biztonság megteremtésének fokozódó súlya. Természetes, hogy a férfinak ettől még a nonstop babagondozásban is részt kell vennie, hiszen, ha nincs segítsége, az anya is alig várja, hogy párja hazaérjen a munkából, ő pedig lélegzethez jusson. De a munkaórák után, a plusz lelki terhek mellett megérdemli, hogy türelemmel tanítsuk meg az otthoni feladatokra. Nem biztos, hogy ugyanolyan profi lesz a baba körüli teendőkben, mint az édesanya. Aki adott napon fáradtabb vagy bármi oknál fogva rosszkedvű, arra legyen tekintettel a másik.

Minél több baba körüli teendőbe vonjuk be a férfit, hogy ne csak társként, apaként is kiteljesítse életét!Forrás: 123rf.com

2. Beszéljük meg vele

A teendőket is jó, ha megbeszéljük, de ne rögzítsük előre, kinek mi a dolga. Egy kisbabával az élet – akármilyen rendszert is biztosítunk a számára – kiszámíthatatlan, ahogyan az is, hogy ki mit bír az adott napon. Emellett azonban beszélgessünk arról is, mit élünk át megváltozott életünkben.

A fáradság adott, így még nehezebb tudatosnak maradni, ám a változások közepette ez és az önismeret, még fontosabb, mint általában.  

Az addig nem tapasztalt boldogság mellett mindketten új nehézségekkel és félelmekkel szembesülünk. Ismerjük fel ezeket, kérdezzük ki egymást, mondjuk el, mire vágyunk.

3. Vonjuk őt be

Ahogyan a túlzott elvárások is elidegeníthetik a férfit saját családi életétől, annak is ugyanez lehet az eredménye, ha kiveszük a kezéből a baba körüli dolgokat. Semmiképp ne érezze magát kiszorítva gyermeke mellől, akkor sem, ha az anyának édesanyja vagy más személyében napközben van segítsége. Vonjuk be őt minel több olyan teendőbe, ami a babát is érinti, a fürdetéstől a pelenkázáson át a büfiztetésig.

A férfi részéről fontos, hogy tudjon alkalmazkodni a megváltozott élethelyzethez, s már nemcsak férfiként és társként, hanem apaként is kiteljesítse életét. Ehhez valószínűleg a türelmen kívül bizalomra is szüksége van. A munkahelyén való helytállás mellett lehet, hogy nem érez rá úgy mindenre, mint ha csak a családja töltené ki az életét. A legfontosabb számára azonban ettől még a családja.