A sikertelen, romboló kommunikáció

Hogyan adjuk társunk tudtára, hogy nyomogatja a gombot, amitől biztosan dühbe jövünk? Hogyan mondjuk meg neki, ha nagyon megbántott minket? Hogyan fejezzük ki felé, hogy mire is van épp szükségünk? A kommunikáció önmagában sem könnyű műfaj, ezeknek a témáknak a közlése pedig a legnehezebb. Ráadásul a közlés módja, stílusa legalább annyira lényeges, mint az, amit tudatni szeretnénk párunkkal.

Két dolog tehet tönkre egy párkapcsolatot a kommunikáció terén: ha már nem hajlandóak igazán kommunikálni egymással a felek, vagy ha ez a kommunikáció destruktív.

Gerald Schoenewolf amerikai pszichoterapeuta, a párkapcsolatok sikertelen kommunikációjáról ír a marriage.com oldalon megjelent cikkében. Szerinte a siker alapvető titka, hogy ne kövessük el a romboló kommunikációra jellemző hibákat. Fő szabályait az alábbi öt pontban fogalmazta meg:

1. Ne nyerni akarj, hanem megoldani

Feltehetően ez a romboló kommunikáció leggyakoribb típusa. Itt minden a győzelemről szól. Szó sincs arról, hogy a konfliktust kölcsönösen elfogadó módon, megbeszélés útján oldja meg a pár. A vitát csatának tekintik, amit meg kell nyerni, és ehhez választanak a felek taktikát: bűntudatkeltés, megfélemlítés, folyamatos panaszkodás. A stratégia a másik leértékeléséről szól, a célja pedig az, hogy a másik fél megadja magát egy alárendelt szerepben. Ezzel a kommunikációval azonban a csata nyertese is veszít, mert egy szerelemnek, egy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatnak a végét jelenti az alárendelt viszony.

Legyőzni akarod a párod a kommunikációdban vagy találkozni vele?Forrás: 123rf.com

2. Nem kell, hogy mindig neked legyen igazad

Schoenewolf szerint a destruktív kommunikáció másik gyakori fajtája abból az emberi tulajdonságból ered, hogy mindenki azt szeretné, ha neki lenne igaza. Nem ritka, hogy egy pár rendszeresen, újra és újra ugyanabba a vitába kezd. Soha semmi nem fog megoldódni azzal, hogy mindenki csak a maga igazát fújja a végsőkig.

Így a párok soha nem fognak eljutni a konfliktus megoldásához, ugyanis ahhoz az egyiknek fel kell adnia a saját igaza fenntartása iránti igényét. Az első lépés a patthelyzet megszüntetésére, ha bátrak vagyunk elismerni, hogy valamiben tévedhetünk.

3. Nem jó, ha magadban tartod

Amikor a pár abbahagyja az egymással való kommunikálást, kapcsolatuk üressé válik. A lehető legrosszabb taktika a vita elkerülése érdekében a hallgatás. Nem jó kifogás rá sem a félelem, sem a sebezhetőség, de még a düh elfojtása sem. Ilyenkor van az, hogy egymás helyett inkább barátnak, rokonnak beszélnek a másikról, a problémáikról, kiadva ezzel párjukat. A hallgatás nem csak az érzelmi, de a testi kötődés megszűnéséhez is vezet, amiből aztán a megcsalás, a kapcsolat teljes széthullása is következhet.

Hidd el, ha nem beszélitek meg, az legalább annyira ártalmas, mint egy rosszul sikerült veszekedésForrás: 123rf.com

4. Ne színlelj!

Ne tégy úgy, mintha kommunikálnál, ne bólogass, helyeselj csak azért, hogy párod azt higgye, meghallgatod és meg is érted. A színlelés az adott pillanatban azt mutatja, minden rendben, megbeszéltétek az ügyet, de valójában semmi sem oldódott meg. A színjáték után lehet, hogy kicsit jobban mennek a dolgok, de egy idő után megint eljön egy újabb színlelt beszélgetés ideje. Az ilyen kapcsolat felületes, s a színlelő részéről nyoma sincs az őszinteségnek.

5. Ne bánts!

Nincs annál rosszabb, amikor valaki gonosszá válik kommunikációjában, ez a legalacsonyabb szint. Itt már nem is a győzelemről, az érvek képviseletéről van szó, hanem csak arról, hogy az egyik kárt okozzon a másiknak. A bántó kommunikáció, az alázás, a vulgáris szavak a legjobb recept arra, hogy a valaha szerelemre épült kapcsolat gyűlölködésbe forduljon. A bántó félnek sokszor problémája van az önértékelésével is: a bántással akar felülkerekedni a vitában, a két fél közötti viszonyban, aminek semmi köze nincs egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.