3 közhely, amitől jobb, ha távol tartod magadat

A közhelyek lehetnek igazságok, féligazságok és totális baromságok is. Ennek megfelelően hasznos tanácsként is elérhetnek hozzánk, de romboló üzenetként is hathatnak. 

A közhelyek közül összegyűjtöttünk néhány olyan "szállóigét", amellyel szerintünk jobb, ha nem azonosulsz.

1. Minden kapcsolat (vagy házasság) megromlásához két ember kell.

A kapcsolat maga önmagában törődést igényel, úgy kell rá tekinteni, mint egy gondozandó dologra: vagy te, vagyok én és van a kapcsolat (vagyis a mi). Az egyensúlyt, amin ez alapszik, két ember tartja fenn, és a legritkább esetben történik, hogy mindkét fél egyformán tesz bele. Amennyiben mindenki a maga erejének és értékének megfelelően mindent belead, akkor ez rendjén is van. Ha mindkét fél egyformán "lopja meg" a másikat, vagyis nem tesz bele apait-anyait a kapcsolatba, az is oké. De vajon a legtöbb esetben így szokott ez lenni?

Kisebb-nagyobb mértékben mindenki sérülésekkel, kialakulatlanságokkal, hibákkal, önismereti problémákkal érkezik egy kapcsolatba, és ez valóban, akár a legjobb szándék ellenére is összeütközésekhez, eltávolodáshoz vezethet.

De ki gondolja azt komolyan, hogy minden kapcsolatban, minden esetben, mindkét fél részéről a legjobb szándék munkál? Tényleg nincs olyan, hogy az egyik fél egyszerűen nem képes kötődni, felelőséget vállalni, kitartani a hullámvölgyek idején is, és azt gondolja, hogy akár a közös (kis)gyerek(ek) ellenére is a legfontosabb feladata saját kényelmének és örömének elősegítése? Valóban nem létezik, hogy két ember összejön, és az egyik fél másnak mutatja magát, mint amilyen valójában? Hogy csak meg akarta kapni a másikat, de amint elmúlik az újdonság varázsa, vagy túl nagy problémákat kellene közösen megoldani, odébb áll? Ott általában tényleg két ember tehet róla, de a második a harmadik.

2. Az a rossz, aki rosszra gondol

Vannak objektív dolgok: valami vagy megtörtént, vagy nem. Attól nem lesz jó senki, hogy nem gondol arra, ami megtörtént, és rossz sem, amiért arra gondol. Lehet, hogy jobb emberismerő, mint a többiek. Persze az is lehet, hogy rosszindulatú, és a dolog nem történt meg. Ki tudja?

 

Közhelynek számít, de biztos, hogy teher alatt nő a pálma?Forrás: 123rf.com

3. Teher alatt nő a pálma

Amennyiben ezt a gyereknevelésre értik. Ma már köztudott, milyen mértékben meghatározza fizikai és lelki egészségünket, egész személyiségünket, hogy mi történik velünk életünk első három évében. A későbbi évek is szerepet játszanak mindebben. Minden egyes gyereknek a világon személyre szabott testi és lelki gondoskodásra van szüksége, olyan felnőttektől, akik a maguk érdekei elé helyezik a gyerek érdekeit. Szeretettel, megértéssel és a(z adott) gyermeklélek rejtelmei iránti fogékonysággal valóban "nagyra" növeszthetjük őt. Aki egy gyerekre szándékosan terhet rak, hogy „megedződjön", az örök lelki sérüléseket okoz neki. Az örök lelki sérülés pedig éppen abban gátol meg bennünket, amit növekedésnek nevezhetünk: hogy elérjük az életben azt, amiért megszülettünk.