Mit nyújthat az intimitás egy párkapcsolatban?

Az intimitás utáni vágy mindannyiunkban ott él legbelül. Amikor a szerelem után sóvárgunk, talán sokkal inkább erre, az egység újrateremtésére vágyunk.

Az intimitás közelség, meghittség, összetartozás-érzés. Amikor megérkezik és hazatalál az, aki igazán vagyok saját magamban és a kapcsolatban. Amikor hagyom, hogy álarc nélkül lássanak. Meztelenség, amikor a másik előtt is levethetem külső, rám rakódott rétegeimet. Ennek első feltétele az önmagammal kialakított őszinte viszony, hogy rálássak mélyebb rétegeimre is. A másikkal való kapcsolatban pedig táptalaja az elfogadás, a bizalom és a biztonság.

Összeolvadás és az intimitás tánclépései

Amikor a másik olyan közel van, hogy szinte én vagyok. Egységben vagyunk, s ennek megélése identitásom fontos részévé válik. Összeolvadás, először is legbelső önmagammal, aztán pedig a másikat befogadva, vele is. Szőröstül-bőröstül.

Az intimitás tánclépései: legbelső énjeink találkozásaForrás: 123rf.com

Néha azonban – hogy újra vágyakozva tudjunk tekinteni egymásra –, ki kell lépünk belőle, el kell távolodnunk. Csak a távolságból tudunk újra vágyni rá, és kíváncsian, játékosan újra beleengedni magunkat és elmerülni benne. Az intimitás legbelső énjeink találkozása, szeretkezése – de nem csupán valódi, fizikai értelemben. Találkozása, távolodása, újra közeledése, átölelése. Miközben magamban a távolban is biztonsággal meg tudom tartani őt.

Az intimitás megnyilvánulásai

Az intimitásnak többféle fajtája létezik a kapcsolatban. A fizikai közelség, az érintés, az érzelmi közelség, a spirituális, intellektuális megélés vagy akár a szexualitás során létrejött intim közelség. Ez, ennek mintája összefügghet a szeretetnyelvekkel. Mire vágyunk? Egy beszélgetésben való összeolvadásra, fizikai érintkezésre, simogatásra, esetleg valamilyen közös élmény együttes megélésére. Hogyan tudjuk megélni a közelség, a befogadás, az egység élményét? Persze optimális esetben ez változatosságot mutat, többféle módon meg tudjuk teremteni, mégis ezek dinamikájában eltérő működésmód lehet párok között.

Az intimitás, legalább olyan fontos része a kapcsolatnak, mint a forrás, a szexualitás.  

Ugyanis levehetjük az álarcunkat, saját magunkat adhatjuk, felvállalva sebezhetőségünket, azaz leomlanak a köztünk levő falak, és eggyé válhatunk, újra megtapasztalhatjuk azt az egységélményt, amit kapcsolatunk kezdetén a szerelemben. Intimitás nélkül a szexualitás – akármilyen jól működő, ösztönszintű technikai bravúr, orgazmussal a végén – hiányérzettel jár. Különösen a nők élik meg gyakran, mintha a testét tárgyként használnák.

Valójában talán nem is a szerelemre vágyunk, hanem éppen arra a hazatalálásra, összetartozásra, biztonságra, egységre, amit az intimitás alatt értünk, amit azt megélve megtapasztalhatunk.