A kritikus hetedik év mint a párkapcsolatok buktatója

A hetes számnak különös misztikuma van, melynek sokan komoly jelentőséget tulajdonítanak a párkapcsolatokban is. A hetedik év kritikus, halljuk sokszor, de vajon jogos a félelem? Miért változnak meg a dolgok hét év után?

Kifejezetten realista vagyok, így egészen mostanáig nem hittem abban, hogy a hetedig év vízválasztó lehet egy kapcsolatban. Gondok és nehézségek mindig akadnak, miért pont a hetes szám tehetne erről? Aztán – a téma kapcsán – átgondoltam, hogy az ismerőseim körében túl sok szakítás/válás van mostanában. Így mindenkinél utána kérdeztem: „Hány éve is vagytok együtt?" A válaszokon én magam lepődtem meg a legjobban. Az egyik pár 14 éven át élt együtt, aztán jött a másik, ők 7 éve estek szerelembe, a harmadik kapcsolat 21 évig tartó házasság volt. Nagyon gondolkozni sem kell, hogy lássam, mindegyikben ott a hetes...

Tényleg kritikus a hetedik év?Forrás: 123rf.com

Mit tud a hetes szám?

A meséből ismerjük a hét törpét, a hét szűk esztendőt, a hétpróbát, amit valakinek biztosan ki kell állnia, nem beszélve arról a babonáról, hogy ha eltörünk egy tükröt, akkor hét évig nem lesz szerencsénk. Az internetes „szakirodalom" azt írja, hogy hétévente lecserélődnek a sejtjeink, így megváltozik az ízlésünk és részben a gondolkodásunk, szemléletünk is. Az asztrológia szerint az a bolygó, amely a hetes számmal leginkább összefüggésbe hozható, a Szaturnusz, amelyet „sorsbolygónak" vagy a „végzet bolygójának" is neveznek.

De a Biblia is megemlékezik a hetes számról, mint a teremtés száma, gyakran nevezik Isten számának is, a történet szerint hét nap alatt teremtette a világot. Szóval a 7-es szám, kis túlzással, de minden kultúrában megtalálható, ha úgy tetszik az életünk része lett.

7 év után bármi megtörténhet...Forrás: 123rf.com

Nemcsak a párkapcsolatokban kritikus

A hetedik év azonban nemcsak a párkapcsolatok számára kritikus, hanem az élet többi területén is, legyen az munka, üzlet, barátság vagy bármi, amibe belefogtunk. Ez azonban továbbra sem jelenti azt, hogy minden baj ekkor történik. Inkább csak ekkor érezzük jobban, hogy most kell lépni, most akarunk változtatni.

Ha egy párkapcsolatot nézünk, akkor a 7 év még nem is olyan sok idő, de ha ennyi idő alatt nem jut semerre a kapcsolat, akkor joggal vetődik fel a kérdés: „Miért vagyunk mi még együtt?". Ilyenkor már célszerű az együttélést házasságba fordítani, ha már házasság van, akkor a hetedik évnél – ha addig még nem volt gyerek – már tervszerű lehet az első baba érkezése. Ezekhez viszont az kell, hogy a soron következő lépcsőfokokat a párok közösen akarják meglépni.

Tehetünk ellene, hogy ne legyen baj

A legfontosabb, hogy ne rettegjünk a hetedik évtől, és annak szorzóitól se! Ne terheld azzal a párodat, hogy azt mondogatod neki: „Szívem, közeledik a hetedik év, ugye nem lesz baj?" Helyette fordíts nagyobb figyelmet rá és magatokra is! Idézzétek fel akár a kezdeteket, akár csak a néhány évvel ezelőtti boldogságotokat. A megújulást érjétek el azzal, hogy új hobbit, új kihívást kerestek, amiben segíthetitek egymást. Ne a balszerencsére figyelmeztesd, hanem arra, hogy mennyire szereted, és hogy a következő 35, 42 vagy akár 49 évet is leélnéd vele!