Sokféle igen a házasságra

Régen társadalmi elvárás volt az együttélő párok felé a házasság, ma már ez nem így van. Ennek megfelelően meg is oszlanak a vélemények, kinek fontos, kinek közömbös és kinek ellenszenves ez az intézmény. Ebben a cikkünkben nem reprezentatív módon arról kérdeztünk meg néhány férfit és nőt, hogy miért döntöttek az eskütétel mellett.

Nemrég látott napvilágot egy felmérés arról, hogy miért házasodnak a fiatalok ma Magyarországon. A kutatásból az derült ki, sokan anyagi megfontolásból döntenek kapcsolatuk hivatalossá tétele mellett, ám a Gyógyzóna minifelmérése más szempontokat is napvilágra hozott. Lássuk, mit gondolnak a kérdésről nyilatkozóink.

Isten áldása nem csak az esküvő pillanatában érvényes, hanem egész közös életünk során

Hívő vagyok, és hitem szerint a házasság szentség, amelyben Istent harmadik szereplőként örökre a kapcsolatunk részévé tesszük. Egymásnak és Istennek is megesküszünk, hogy kitartunk egymás mellett jóban és rosszban, Isten áldása pedig nem csak az esküvő pillanatában érvényes, hanem egész közös életünk során. Elfogadom, hiszen sokfélék vagyunk, hogy van, aki vallásos meggyőződés nélkül anyakönyvvezető elé áll, de ha én nem hinnék, tuti nem házasodnék össze senkivel. A papír, a társadalmi nyomás, a hagyomány és egyebek teljesen hidegen hagynak, sőt, ha Istent nem tekintjük, nekem még szimpatikusabb is a fogadkozás nélküli együttélés. Különösen szimpatikusabb azoknál, akik úgy szegik meg a másiknak tett esküjüket, ahogyan a szél fúj.

– Anna

Az összetartozás több előnnyel jár, mint hátránnyal

A szüleim harmincöt éve házasok, szeretik és kiegészítik egymást. Persze vannak vitáik, de én mindig azt láttam, hogy ha nehéz helyzetben vannak, számíthatnak egymásra, és hogy az összetartozásuk több előnnyel jár, mint hátránnyal. Mindig úgy képzeltem, hogy egyszer majd én is találkozom egy olyan nővel, akivel össze szeretnék házasodni, és hogy onnantól egy család leszünk, amíg élünk, akár gyerekkel, akár gyerek nélkül.

– Zoltán

"Feleség akarok lenni és anya."Forrás: 123rf.com

Ugyanolyan jó papír után, mint előtte

Mi a párommal nem terveztünk esküvőt, egyikünknek sem fontos a papír, de mikor a gyerekünkkel várandós lettem, mégis úgy döntöttünk, hogy hivatalossá tesszük a kapcsolatunkat. Ma már elvileg nem társadalmi elvárás ez, én mégis azt hiszem, száz meg egy hátrány érheti a gyerekünket, ha nem vagyunk hivatalosan is egy család. Nem csináltunk belőle nagy ügyet, és azóta sem foglalkozunk a kérdéssel. Mindkettőnknek van lakása, az egyiket kiadtuk, külön kasszán vagyunk és köszönjük szépen ugyanolyan jól papír után, mint előtte. 

– Margit

Feleség akarok lenni és anya

Már nyolc évesen is a nagy napról álmodoztam, el sem tudnám képzelni, hogy életem egy pontján ne vehessem fel azt a bizonyos fehér ruhát. Hogy miért? Sosem gondolkodtam ezen. Feleség akarok lenni és anya. Fontos a karrierem is, szeretem a munkámat, de az, hogy alkalmazottként rendezvényeket szervezek, mégsem lehet az életem célja és értelme.

– Eszter

Egyikünk számára sem fontos az esküvő, de mégis...

A párommal megbeszéltük, hogy egyikünk számára sem fontos az esküvő, és ezt őszintén is mondtam. A harmadik évfordulónkon ő mégis megkérte a kezem, és én mégis igent mondtam. Továbbra is azt gondolom, a papír nem oszt nem szoroz, mégis a szívem mélyéig meghatódtam a lánykérésen, mert azt üzente számomra, hogy mindenkinél fontosabb vagyok neki, és kész teljesen elköteleződni mellettem.

– Piroska

Ami neki fontos, az nekem is az

Azért kértem meg a feleségem kezét, mert tudtam, hogy neki fontos az esküvő, és én boldoggá akarom őt tenni. Nekem nem a házasság fontos, hanem ő, és ami neki fontos, az nekem is az. Szeretem.  

– Tamás

Mi a szerelem?

A rózsaszín szemüveg kritérium?
És mihez kezdjünk vele?
Az élet értelme?
Vagy lehetőség?

Elolvasom.