Párkapcsolati újrakezdés hűtlenség után

Kevés rosszabb dolog van egy párkapcsolatban, mint megélni a hűtlenséget. Számtalan oka lehet a félrelépésnek, ahogyan annak is, hogy mi és miért nem működött jól a kapcsolatban. Igen ám, de hogyan lehet ezen túllépni, egyáltalán lehetséges az újrakezdés?

Biztos vagyok benne, hogy most két tábor van, az egyik azt mondja, hogy „nem, a megcsalást sosem bocsátjuk meg". Míg a másik azt, hogy „igen, mind a ketten hibáztunk, megcsalás után is jár még egy esély". Ez utóbbihoz persze az kell, hogy a megcsalt fél és a hűtlen személy is belássa, ez hiba volt, és közösen akarják újrakezdeni. Ám valahogy mégis máshogy, mint eddig...

Megcsalásnál sokszor a felszín alatt húzódik a problémaForrás: 123rf.com

Az újrakezdés kezdődjön egy őszinte bocsánatkéréssel

A megcsalás ténye, amikor kiderül, nagyon fájdalmas érzés tud lenni a megcsalt félnek, ezért érdemes ezt a fájdalmat valahogy felülírni. A hűtlen félnek – ha újra akarja kezdeni – nincs mit tenni, az új alapokhoz egy őszinte bocsánatkérés szükséges. Sokszor a kapcsolat újjáépítésének éppen az az akadálya, hogy ez elmarad, helyette marad a rideg, elutasító viselkedés.

Mi ilyenkor a legfontosabb?

Repkedhetnek olyan nagy szavak, mint bizalom, hűség, tisztelet, ám ezek a hűtlenség során mind csorbultak, és visszaszerezni koránt sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Kezdésnek mégis sok a teendő. A bocsánatkérés után fontos azzal foglalkozni, hogy miért történt a megcsalás. Beszélni kell az okokról, hogy mi volt a rossz, mi nem működött úgy, ahogy azt szerettük volna.

Az újrakezdés kezdődjön egy őszinte bocsánatkérésselForrás: 123rf.com

Sokszor inkább a felszín alatt van a probléma, az is lehet, hogy gyerekkori traumák, esetleg szeretethiány vezetett ideáig. Nem biztos, hogy mindent meg tudtok ketten oldani, ezért egy ilyen eset után érdemes szakemberhez/párkapcsolati terapeutához fordulni.

A hibák elismerése

A megbocsátás és az újrakezdés csak akkor működhet, ha nem mutogatunk a másikra. A megjátszott bocsánatkérés éppúgy nem működik, mint a nem őszinte megbocsátás. Ha közben bántóak, kritikusak vagytok, ha mindenben csak a hibát keresitek, akkor inkább ne is próbálkozzatok! Az is igaz, hogy a megcsalás valójában csak az egyik fél döntése, azé, aki hűtlen volt. Éppen ezért, ha az újrakezdés útjára léptek, akkor a hűtlen fél teljesen zárja le a „kis kalandját".

Mi ölheti meg az intimitást a kapcsolatban?
Ha nem tudjuk kialakítani, megőrizni, megtartani a kapcsolatban, akkor lappangó hiányérzet uralja a belső világunkat. Az intimitás feltétele a bizalom, a biztonság, a közelség, tehát a sebezhetőségünk felvállalása, az elfogadás, a befogadás. Elolvasom!

Megszokások helyett átalakított kapcsolat

Amikor már mind a ketten azt érzitek, hogy túljutottatok a megcsalás utáni sokkon – ami akár hetekig, hónapokig is eltarthat – akkor dobjátok félre azt, ahogyan addig éltetek. Na, nem mindent, de a megszokásokon hasznos változtatni. Érdemes átalakítani a hálószobát, válasszátok ki közösen az új színt, vegyetek új ágyat és főleg figyeljetek egymásra, hogy mit szeretne a másik. Ha jól mentek a beszélgetések, akkor most azt érezhetitek, hogy sokat tanultatok az esetből. Elfelejteni nem fogjátok a történteket, de ha vissza tudjátok szerezni a bizalmat, akkor még erősebb lehet a kapcsolatotok, mint ahogy azt valaha elképzeltétek.