Mitől marad életben a szex egy kapcsolatban?

A szexualitás a párkapcsolatokban az évek múlásával gyakran ellaposodik, vagy akár teljesen el is tűnhet. Egyesek számára ez elfogadható, mondván, ez az élet rendje, mások azonban szívesen tennének érte, hogy a szex a sokéves együttlétben is megmaradjon. Különbözőek vagyunk, azonban a szexuálpszichológusok azt hangsúlyozzák, hogy a szexualitás jobb, ha az évek múlásával sem vész ki a kapcsolatból, mert hiánya káros hatással lehet az érzelmi kötődésre.

Mitől működik a kiegyensúlyozott kapcsolatokban hosszú távon is a párok közötti intimitás? A válaszokat megtudhatod a WebMD cikke alapján készült írásunkból. 

Több mint fizikai szükséglet

A szexuálisan elégedett pároknál a szex nem csak a közösülésről szól. Legalább hetente egy alkalommal közelednek intim módon egymáshoz, hol a rendszeresség, hol a spontaneitás elve alapján. A rendszeres szex azt is igazolja, hogy a párnak szüksége van egymásra, nem csak fizikai, de érzelmi, szellemi téren is.

Tanuljuk meg a másik testét, erogén zónáit, hogy hol, mikor, milyen, meddig tartó kényeztetésre van szükségeForrás: 123rf.com

Tanuld meg a másikat!

A tudás közelebb visz a boldogsághoz. Fontos megtanulni a másik testét, erogén zónáit, hogy hol, mikor, milyen, meddig tartó kényeztetésre van szüksége. Érdemes kitapasztalni, hogy mi az, ami igazán felébreszti vágyait, ami beindítja, és az erotika magasságaiba repíti a partnert. Ha a férfi megtanulja, hol van szerelme szexuális "indítógombja", az az ő teljesítményét is fokozhatja. Különbözőek vagyunk, mindenkinek más módszer, más időfaktor kell az izgalomhoz. Ennek megismerése, tiszteletben tartása a házasságon belüli jó szex egyik alapja.

Mitől marad életben a szex? Például az érzéki érintéstőlForrás: 123rf.com

Az érintés ereje

A fizikai kontaktus egy erőteljes eszköz, kapcsolatot és bizalmat épít. A szexterapeuták egy gyakorlatot is alkalmaznak, amely megmutatja, hogy a különböző érintések milyen érzéseket váltanak ki a partnerből. Ezt hívják „érzéki fókusznak". A behatolás és az orgazmus ezeknek végső kiteljesedése, de ennél is fontosabb az azt megelőző érzéki érintések sora, mellyel a párok közelebb kerülnek egymáshoz és élvezetesebbé tehetik az intimitást.

Ne a csúcsra törekedj!

Nem a csúcs elérése a cél, nem kell, hogy minden szexuális együttlétet ez vezéreljen. Ez az elvárás nyomást, megfelelési kényszert is okozhat a felek számára. Az érzékiség, az ölelés, a kapcsolódás, a közelség kialakítása sokkal fontosabb, és ha ez megvan, hamarabb jön el az őszinte izgalmi állapot is.

Kommunikáció nélkül nem megy

A valódi intimitást lehetetlen elérni megfelelő kommunikáció nélkül. A pároknak el kell mondaniuk egymásnak vágyaikat, visszajelezni az érintésekkel kapcsolatos érzéseiket. Azt is érdemes megosztani egymással, ha a libidó elmarad, vagy ha probléma van az orgazmus elérésében. Ha ez gyakran jelent nehézséget, érdemes lehet szexuálterapeutához fordulni. Ez a lépés nem csak a szexuális, hanem az egész kapcsolat javát is szolgálhatja.

Kell az idő

Ahogyan a test idősödik, a sejtek lassabban regenerálódnak valamint csökken a hormonszint, úgy az erotikus stimulációra is nehezebben reagál a szervezet. Ez ugyanúgy érvényes a férfiak tesztoszteron szintjére, mint az ösztrogén szint csökkenésére a menopauzával küzdő nőknél, amikor a hüvely már szárazabb. Szánjunk a szexre több időt!

Nagyon fontos, hogy a párkapcsolatban az idő múlásával több időt szánjunk egy-egy szexuális együttlétre, odafigyeléssel, toleranciával, az érintést előtérbe helyezve. A türelmetlenség, a negatív kritika, a túlzott elvárások nem csak az intim kapcsolat, hanem az egész párkapcsolat megromlásához is vezethetnek.

7 tipp arra, hogyan őrizzétek meg az intimitást szülőként is

A párból szülőpár lesz, végérvényesen családdá alakul át nő és férfi kettőse. Baba érkezett a családba, de hova tűnt az intimitás?

Szükségszerű vajon, hogy a szex jó esetben ideig-óráig, rossz esetben ennél sokkal inkább kivesszen a kapcsolatból? Nem feltétlenül.

Elolvasom