Humor vagy intelligencia? Ez itt a kérdés…

Milyen férfit részesít előnyben a nők többsége? Azt, aki intelligens, vagy azt, akinek humora van? Vagy talán a humorral megáldott okos embereket?

Pszichológus kutatók azt vizsgálták, hogy a társkereső nők körében az első találkozásnál melyik típus a vonzóbb: az okos vagy a vicces? Az eredmények meglepőek – derült ki a Psychology Today cikkéből

Túlélés vagy kiválasztás?

A kérdésre, hogy az evolúció során miért pont az emberi agyban fejlődött ki magas intelligencia, az evolúciós pszichológusok körében számos válasz született.

Vajon melyik tulajdonság tesz minket vonzóvá az első benyomás alapján?Forrás: 123rf.com

Egyesek szerint a természetes szelekció, azaz a túlélés ösztönözte a magas intelligenciát. Ennek ellentmond, hogy sok, kevés agysejttel rendelkező állatfaj is elég jól túlélt jónéhány földtörténeti korszakot.
Egy másik elmélet szerint az ember rendkívüli intelligenciának hajtóereje nem a túlélés által vezérelt evolúció, hanem a szexuális szelekció, azaz a társak vonzásában elért siker. A nemrég végzett kísérlet épp ezzel az intelligencia-alapú, szexuális-szelekciós elmélettel kapcsolatban vet fel komoly kétségeket.
Az Evolution and Human Behavior tudományos folyóiratban publikált új evolúciós pszichológiai tanulmány szerint párválasztásnál a nők számára van fontosabb szempont is, mint a külső és az intelligencia. 

Az első benyomás tesztje

A kutatás során egy reprezentatív csoportban 88 férfivel töltettek ki intelligenciatesztet, majd rövid videoklipeket készítettek róluk. Ezeket mutatták meg 179 nőnek, akiktől azt kérték, értékeljék a férfiak vonzerejét. Az eredmény meglepő lett, ugyanis az intelligenciateszten jobb eredményt elérő férfiaknak kisebb volt a vonzereje, mint azoknak, akiket a nők viccesnek vagy jóképűnek ítéltek meg. Vagyis a humor legyőzte az intelligenciát.

A randiteszt

Második ütemben 729 résztvevőt vontak be a pszichológusok egy 3-3 perces rapid randevúkísérletbe. A 180 másodperces randik során a pároknak egymás intelligenciáját és humorát kellett értékelni a vonzerő szempontjából. Az első kísérlethez hasonlóan az eredmények itt is azt mutatták, az objektíven mért intelligencia helyett a kölcsönös vonzerőhöz egyértelműen az vezetett, mikor az intelligencia humorral párosult.

Rapid randi során is jó jel lehet, ha hasonló a humorérzéketekForrás: 123rf.com

Az eredmény

Az elmélet tehát, hogy az intelligencia a szexuális szelekció miatt fejlődött ki az emberben, megdőlt. A magas, objektíven mért intelligencia önmagában nem vonzó a másik nem számára. A tanulmány megállapításai azt sugallják, hogy a két kísérlet alapjául szolgáló objektíven mért intelligencia nem alapfeltétele a magasabb vonzerőnek.

Mit üzen mindez a társkeresőknek?

A címben feltett kérdésre válaszolva: a viccesség a párkeresés első szakaszában fontosabb, mint a briliáns elme. Tudományosan megfogalmazva, a viccesnek érzékelt és értékelt partner vonzóbb a potenciális partner számára, mint az intelligencia-teszt által mért okos partner. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy kialakulóban lévő vagy kialakult kapcsolatban ne lenne fontos az intelligencia, de az első randevúk szempontjából ez az eredmény azt sugallja, hogy a humoros, vicces benyomás relevánsabb lehet.

Középkorúak ismerkedési nehézségei"Forrás: 123rf.com"
Az ismerkedés nehézségei középkorúaknál
A társkeresés a harmadik X után már egyre komolyabb kihívás. A pozitív élmények mellett a pártalálás sokszor reménytelennek tűnő, önbizalmat csökkentő dolog is lehet. Elolvasom