A monogámia nehézsége, és ami segíthet ezen

Úgy érzed, szereted a párod, elégedett vagy a kapcsolatotokkal, de a hosszú évek alatt megkopott a szenvedély köztetek? Két jó hírünk is van! Az egyik, hogy a problémátok nem egyedi, rengeteg pár kerül ilyen helyzetbe. Az idő és a tartós együttélés elfárasztja az erotikus energiát a hosszú távú kapcsolatokban. A másik jó hír, hogy ez nem kell, hogy így maradjon. Van visszaút a monogámia keretein belül is.

Sok párkapcsolatban a tűz hiánya, a szex unalmassá válása oda vezet, hogy valamelyik fél a kapcsolaton kívül keres testi örömöket. Ennek a megoldási kísérletnek azonban gyakran szakítás lesz a vége, még akkor is, ha minden más téren elégedettek egymással a partnerek.

A Psychology Today cikke azt járja körbe, hogyan gyújthatjuk újra a testi intimitás parazsát monogám kapcsolat keretében.

Az idő törvénye

Pamela Madsen szexuális és párkapcsolati tanácsadó, a Szégyentelen című könyv szerzője szerint a legtöbb házaspár azért keresi fel a terapeutákat, mert a kapcsolatukból eltűnt a szex. Tisztában vannak azzal, hogy a szeretet ettől még nem múlt el, és nem is az a baj, hogy már nem találják vonzónak egymást, csak éppen már nem kapcsol be az a bizonyos izgalmi reflex. A szakértő szerint a probléma gyökere a megszokás. A hosszú távú kapcsolatokban az összetartozás leapasztja az erotikus energiát. Az ilyen problémával küzdő párok többsége azt gondolja, ezzel eltört maga a kapcsolat is, de ez nem így van.

Szexuális unalom

A szakértő azt tanácsolja, ne arra várjunk, hogy a forró vágy egyszer csak visszatérjen közénk, mert akkor lehet, hogy igencsak sokáig kell várni a következő együttlétre. Helyette inkább alakítsunk ki egy új hozzáállást: a szex egyfajta örömszerzési lehetőség, melynek megvalósítása döntés kérdése. Ez első hallásra borzasztóan unalmasnak tűnhet, amikor a hormonjaink épp nem tombolnak.

Pamela Madsen szerint tudatosan kell foglalkozni a szexuaitással, mint ahogyan minden mással is az életünkben. Azzal, hogy helyet adunk a szexnek a napirendünkben és beírjuk a naptárba a tervezett együttlét időpontját, fontos kijelentést teszünk. Nem csak a szex iránti elkötelezettséget, de a másik iránti figyelmet, neki szánt időt is deklaráljuk.

Kialudt a tűz? Ezen lehet segíteni!Forrás: 123rf.com

A legnagyobb ellenvetés, amit a "naptári szex" ötletére a pároktól kapok – mondja a tanácsadó, az, hogy az ütemezett szex kizárt, hogy „forró szexhez" vezessen. Csakhogy pont ez a lényeg: ha a testi szerelmünk forró és füstölgő nem is, attól még finom, kellemes és melengető lehet.

Mindenki tudja, hogy a víznek is előbb fel kell melegednie, mielőtt forrni kezd.

Az újdonság ereje

Caffyn Jesse szexpedagógus szerint nyitni kell ahhoz, hogy a monogámia ne legyen unalmas:

Miért ne kísérletezhetnénk, az érzelmek széles skálájával a szexualitásban? Lehet tréfálkozni, haragost játszani, viccelni, rosszalkodni, játszani. Játszani orvost, diákot, titkárnőt, szexelni erdőben, autóban, tóparton, vadul vagy lágyan, ahogyan jólesik. 

Caffyn Jesse szerint amikor a párok az öröm, a tanulás és a tudatos szexualitás útját választják, elképesztő gazdagság kerül a birtokukba: mély kötődés, eksztatikus tudatosság, és végtelen lehetőségek tárháza egyetlen, monogám kapcsolatban. Osszuk meg egymással régóta vágyott fantáziáinkat, kísérletezzünk az érintéssel, masszázzsal, teret, helyet és helyzetet kell teremteni az új izgalmaknak.
Így lehet visszacsempészni a szexualitást egy tartós kapcsolatba, felfedezve, üdvözölve egy új erotikát, ami az eljövendő évekre, évtizedekre még jobban összekovácsolhat két embert.

Mitől jó egy férfi az ágyban?
A legtöbb férfi szívesen hallja, ha azt mondják róla a nők, hogy jó az ágyban. A nők többsége szerint azonban nem a férfi technikája, hanem az intimitás a döntő a szexualitásban. Elolvasom